Співаковський: Херсонський державний університет готовий до викликів, які ставить перед освітнім середовищем сучасне суспільство

Вчора, 25 березня, на засіданні Вченої ради у Херсонському державному університеті обговорювали подальший розвиток вишу,який впевнено рухається у напрямку створення потужного освітнього холдингу на півдні України, - розповів народний депутат Олександр Співаковський:

У своєму виступі я наголосив, що ключовими умовами для здійснення поступального розвитку університетів та виведення вищої освіти України на якісно новий рівень мають стати:

1. Кардинальна зміна мотивації студента до навчання.

2. Зміна підходів викладачів до навчального процесу та внутрішня їх готовність до розвитку та оновлення навчальних планів хоча б кожні три роки, з метою їх осучаснення у відповідності до стрімкого розвитку технологій.

Іншим важливим аспектом має стати запровадження ефективної незалежної системи вимірювань. При цьому вважається за доцільне здійснювати оцінювання результатів навчання осіб, які здобувають вищу освіту, у формі зовнішнього незалежного оцінювання або за аналогом з іспитами «Крок - 1», «Крок – 2», які проводитимуться спеціально уповноваженими державою установами не лише при вступі до закладів вищої освіти, але й після другого навчального курсу та при проведенні атестації здобувачів вищої освіти.

Здобувачі освіти, які за результатами оцінювання не підтвердили оцінки, виставлені закладом вищої освіти, втрачають право на здобуття вищої освіти за кошти державного чи місцевих бюджетів. Відповідно це право заклад вищої освіти може надати здобувачам вищої освіти, які навчаються за кошти юридичних та фізичних осіб або на умовах, передбачених цим Законом.

Саме ці положення мають лягти в основу нового законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо зміни моделі фінансування вищої освіти». Також мова йшла про наукові напрямки діяльності університету, про умови вступу цьогорічних абітурієнтів тощо.

Зазначу, що високий рівень викладачів Університету відзначено і на державному рівні. Так сьогодні я мав честь вручити Почесну грамоту Верховної Ради України завідувачу відділу аспірантури та докторантури, доценту Олександрі Штепенко.

Дійсно, для того щоб бути конкурентними, потрібно пропонувати молоді високий рівень освітніх послуг. І тому, для перевірки наскільки якісною є освіта в Херсонському державному університеті, не чекаючи змін до законодавства, у нас вже сьогодні розробляється внутрішня система перевірки знань студентів перед державним екзаменом.

Окремим важливим аспектом розвитку університету є і покращення інфраструктури. Останнім часом зміни дійсно відчувається – збудовано спортивний майданчик, відкрито низку сучасних лабораторій, коворкінг-центр, конференц-зали наукової бібліотеки, здійснюється будівництво басейну та комфортної їдальні.

Всі ці речі разом якраз і створюють необхідне комфортне середовище для молоді, яка матиме всі можливості не тільки отримувати якісні знання у стінах ХДУ, але й також мати задоволення від того, що навчання відбувається у сучасних умовах та у комфортному середовищі.

Окремої уваги потребує розвиток інформаційно-комунікативної системи, треба йти у ногу з часом, використовуючи новітні технології. Херсонський державний університет готовий до викликів, які ставить перед освітнім середовищем сучасне суспільство. За 5 років ми повинні реконструювати навчальний корпус на вулиці Перекопській – історичної будівлі, яку обов'язково треба повернути до життя.

10 квітня відбудуться парламентські слухання на тему: "Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки", про це я сказав на Вченій раді. За результатами слухань та з урахуванням пропозицій профільного Міністерства освіти та науки України, інших центральних органів виконавчої влади, Центру Разумкова, національних академій наук, роботодавців, експертного середовища та громадськості на майданчику Комітету розпочнеться підготовка законопроекту про збереження та розвиток людського капіталу.

Це питання залишається найактуальнішим і для Херсонщини, і для всієї України, тому будемо й надалі працювати в цьому напрямку!, - розповів Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон