Для допомоги хворим громада на Херсонщині грошей не шкодує

Громада лише тоді міцна, коли не забуває допомагати та підтримувати тих своїх членів, кому без цієї допомоги часом просто не вижити.

Такий підхід прижився, зокрема, у Любимівській ОТГ, яка об'єднує шість сіл Каховського і село Каїри Горностаївського району Херсонщини. Тут ще минулого року у програмі соціально-економічного розвитку передбачили чималі кошти і на допомогу учасникам АТО-ООС, одиноким пенсіонерам, а також землякам, котрі потерпають від серйозних хвороб, і потребують дорогого лікування.

Той, у кого діагностували онкологічну недугу, може розраховувати на десять тисяч гривень із скарбнички громади, тих, кого вразив інсульт чи інфаркт – на суму до п'яти тисяч. І заявок від хворих чимало.

— Лише торік з 807, 7 тисяч гривень, передбачених на такі витрати у програмі соціально-економічного розвитку, члени громади отримали 804,2 тисячі гривень. Нинішнього року у бюджеті також є аналогічна стаття витрат. І з запланованих 800 тисяч гривень 35,3 тисячі людям уже виплатили, — розповів голова Любимівської ОТГ Сергій Коновалов.

– До речі, селянам із онкологічними хворобами розмір фінансової допомоги встановили максимальний. І виконком ніколи в ній не відмовляє – часом може хіба що перенести прийняття рішення, якщо заявник не приніс усі потрібні документи. А це не тільки паспорт та ідентифікаційний код – в обов'язковому порядку треба представити також виписку з медичної карти, де вказано діагноз, та стоїть «мокра» печатка. Звісно, фактичні витрати пацієнта на лікування тяжкої недуги можуть бути значно більше, ніж розмір допомоги, але тут громада вже не може зарадити – її можливості також не безмежні.

Власне кажучи, виплати допомоги на лікування передбачені у бюджетах чи не всіх органів місцевого самоврядування на Херсонщині, починаючи від обласного центру. Але розміри цієї допомоги залежать від доходів громад, та справедливості тих, хто визначає, скільки належить тому чи іншому прохачеві. Адже бували випадки, коли самі ж працівники апарату міських та сільських рад отримали допомогу по максимуму.

А тим, хто не є «своїм чоловічком», діставалося «скільки не шкода». Тож ідея встановити чіткі розміри допомоги в залежності від виду та небезпечності хвороби, як це зробили у Любимівській ОТГ, видається корисною «пересторогою» і від корупційних зловживань. Якщо йдеться про кошти громади, то її члени повинні мати рівні права на доступ до них.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон