Хто відповість за злий жарт з херсонськими пенсіонерами?

Перші дні березня принесли херсонським пенсіонерам радість «додаткових» грошей, та більшість з них так і не зрозуміла поки чим це їм може відгукнутися.

Більшість людей похилого віку не так активно «пасуться» у соціальних мережах; вони не такі «продвинуті» користувачі мережі Інтернет; вони далеко не завжди можуть розібратися у ситуації:

- що саме відбувається у політиці та економіці; вони не зрозуміти, що саме відбувається після того, як з екранів телевізорів на них вилили купу рекламної, політичної агітації і пропаганди про «покращене життя».

Їм так багато і так часто говорили про різні речі: про «підвищення пенсій», про «монетизацію субсидій», про те, що вони отримують «компенсації», що більшість з них просто «загубилася» у цьому потоці інформації. Вони розгублені, а що ж насправді відбувається?

Ті, хто вже отримали пенсії у цьому місяці несказанно зраділи: нарешті їм суттєво підвищили пенсії, а попереду ще виплати від Порошенко по 2 тисячі, а ще дадуть субсидії... Вони не можуть зрозуміти, що їх загнали у пастку, що з ними зіграли дуже злий жарт, який по своїй суті – цинічний обман їхніх сподівань.

У владі невипадково все звели до однієї дати і об'єднали разом: «підвищення», «монетизацію», «компенсацію». У потоці «пропаганди» непросто розібратися і молодим, що вже говорити про стареньких.

У ці дні часто доводиться чути радісні вигуки: «Дали пенсію, а вона на півтори – дві з половиною тисяч більше!», «Нарешті про нас стали думати!», «От як добре! Зараз можна щось прикупити, і до дачного сезону підготуватися, і ліки є за що купити»...

Люди, зупиніться! Поясність стареньким, що вони отримали не «збільшену» пенсію, що їм не слід чекати ще «субсидію» і «компенсацію», що це все їм нарахували одразу – гамузом. І якщо вони зараз не зрозуміють, що саме відбувається, якщо вони не заплатять за комуналку і опалення, якщо вони бодай один місяць пропустять повні платежі в очікування ще чогось, то вже через місяць залишаться без нічого, з шаленими боргами.

У певних ЗМІ звучало так багато інформації про «підвищення» і так мало про те, як все це буде виплачуватися, і як з цим слід поводитися, що пенсіонери здебільшого сприймають цю «купу грошей», як тільки «підвищення», і чекають на те, що попереду ще будуть якісь гроші... Днями став учасником спору до зриву зв'язок – одна літня жінка доводила іншій: «Це підвищили пенсію, а попереду ще «субсидія».

Весь цей «гамуз», заводить їх у глухий кут нерозуміння.

Діти, онуки, правнуки – поясніть вашим стареньким батькам, бабусям, дідусям, що в одному платежі вони отримали все одразу: «підвищену пенсію», «монетизовану субсидію», «доплату». Вони повинні розуміти, що гроші слід витрачати розумно і не забувати, що слід платити за комуналку, за газ, тепло, воду, каналізацію адже якщо вони бодай у одному місяці за це заборгують, то у наступному їх лишать всіх «субсидій» і вони не отримають жодної копійки.

Поясніть і те, що «підвищення» пенсій хоча й сталося, але воно не таке велике, як вони думають. Кому скільки реально «додали»? Розрахунок можна дізнатися тільки у відділах соціального захисту.

Так звана «компенсація», яку «розірвали» на два місяці – частина у березні, частина у квітні, це одноразова акція (суто політичного, рекламного характеру), у наступні місяці її виплачувати не будуть!

«Монетизація» це гроші, до яких слід додати свої – і повністю оплатити всі комунальні платежі, «віртуальної» «доплати» більше не буде!

Всі ці виплати «гамузом» не випадково прийшлися саме на цей період – вибори: час голосування у першому та другому турі президентських перегонів. Прийде травень і настане час гіркого прозріння та буде пізно.

Де наші «громадські діячі» і «активісти»? Чому вони не йдуть по квартирах і не пояснюють злиденним одиноким пенсіонерам, що й до чого, як треба поводите себе у цій ситуації? Чому не скажуть правду – пенсіонери, вас ошукали!

До сліз прикро і боляче: для когось це просто боротьба за владу, а комусь це може коштувати життя...

Цинічно і жорстоко так поводитися з тими, завдяки кому більшість з вас, не шановані депутати, політики, можновладці ви сьогодні живете багато і заможно.

Ось тут саме місце і час кричати: «Ганьба!». «Ганьба» Україні, яка не захищає своїх пенсіонерів!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон