Лісівники Херсонщини залишилися без зарплат

Працівники лісгоспів Херсонщини залишилися без чесно зароблених зарплат. У Голопристанському, Великокопанівському, Каховському, Новотроїцькому лісгоспахчлени трудових колективів не бачили грошей ще з початку нинішнього року, тобто термін заборгованості перевищив два місяці.

А її сума сягає мільйона гривень, повідомили у обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

— Минулого року лісгоспи Херсонщини за рахунок продажу деревини на дрова та надання інших профільних послуг самостійно заробили близько сорока мільйонів гривень. І ще 35,8 мільйонів їм надійшло у вигляді доброчинної допомоги від лісівників різних регіонів України. Та з початку 2019 року така допомога більше не надходить, а кошти більше взяти ніде, оскільки держбюджетне фінансування припинене ще два роки тому.

Така заборгованість з зарплат дає правоохоронцям підстави розпочати кримінальні провадження. І відповідати за ними будуть саме директори лісгоспів, хоча їх «підставили» київські чиновники та можновладці. До того ж, через безгрошів'я виникла значна плинність кадрів. Тільки минулого року з наших лісгоспів звільнилися 188 співробітників, — коментує голова обласної профспілки працівників лісового господарства Марія Глод.

З 6 березня в лісах Херсонщини оголосили пожежонебезпечний період. Але штати лісопожежних станцій укомплектовані тільки на третину, відсутні кошти на придбання пального й підготовку техніки для боротьби з вогнем, доставки води. Держава від фінансування цих заходів усунулася, тож надія тільки на бюджети районів та області.

Звісно, як масиви зелених насаджень запалають, то й гроші знайдуться. Але скільки до цього часу ми втратимо рукотворних соснових та акацієвих гаїв – невідомо.

Торік, приміром, у краї «пішли з димом» понад сімсот гектарів лісу, а висадили наново менше двохсот гектарів. І вже очевидно, що нинішній рік для «зелених легень» Таврії сприятливішим не буде.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон