Співаковський щодо шляхів покращення стану професійно-технічної освіти

Щойно телефоном взяв участь в обговоренні на телеканалі NEWSONE щодо шляхів покращення стану професійно-технічної освіти.

У студії пролунали тези про важливість застосування дуальної форми навчання під час професійної підготовки кваліфікованих кадрів.

Я ж у своєму виступі хотів наголосити про вирішальну роль дошкільної, початкової та загальної середньої освіти як джерела базової освіти для будь-якої людини.

Я переконаний, що локомотивом успішного розвитку дитини є фундаментальні дисципліни: математика, фізика, хімія, біологія, географія.

З 1991 року в Україні, на жаль, переплутали гуманізацію освіти з гуманітаризацією - і ми отримали ситуацію, коли ці фундаментальні дисципліни фактично втрачено.

Після 9-го класу, згідно з Законом України «Про освіту», діти самостійно обирають собі напрямок навчання: математично-природничий або гуманітарний, або ж професійно-технічний. На жаль, ми не маємо розрахунків щодо того, скільки дітей після 9-го класу який профіль оберуть. Людям цілком природньо обирати для себе найлегший шлях, тому більшість дітей роблять вибір на користь гуманітарного напрямку.

Ми бачимо, що математику та фізику в якості предметів для складання ЗНО зараз обирає менше третини абітурієнтів.

Крім того, я в черговий раз висловив занепокоєння тією ситуацією, що минулого року на вчителів фізики подали документи 112 абітурієнтів, на вчителів хімії - 208, на вчителів математики - 353. І це на 16 тисяч шкіл по Україні!!!

Ми повинні усвідомити, що якщо буде збережена ця тенденція, то вже через 10 років у нас просто вже не буде кому викладати у школах.

Головним питанням для батьків, які віддаватимуть свою дитину до школи, буде питання, чи є взагалі в школі викладачі з математики, фізики, хімії, біології та географії.

Тому в центрі уваги всіх освітян нашої країни має бути пошук стратегічних рішень, які зможуть змінити сьогоднішній тренд.

Народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон