Першу партію у тонну цих коренеплодів уже відправили до супермаркетів по всій Україні. Їх оптова ціна склала 25 гривень за кілограм, що цілком влаштовує виробника – адже дозволяє покрити витрати.
Відтак, директор підприємства Віталій Полотнянко каже, що на нинішній рік площу під батат планують збільшити з восьми до 25 гектарів, отримавши, орієнтовно, врожай у п'ятсот тонн «солодкої картоплі».
Технологію вирощування батату вже добре відпрацювали, клімат для нього виявився сприятливим (аби вода для зрошення була). Тож тепер найважливішим завданням для аграріїв залишається розширення ринку збуту своєї продукції безпосередньо в Україні, та пошук її замовників за рубежем.
Де, до речі, корисний коренеплід давно «розкуштували» — його споживачів у тій же Західній Європі не бракує. Але тут треба розробляти найефективніші логістичні схеми, аби транспортні витрати не перевищили вартості самої продукції.
Довідково. Батьківщина батату – Перу та Колумбія у Латинській Америці. Це трав'яниста ліана, із бічними коренями, вага яких сягає від 200 грамів до трьох кілограмів. Вони насичені бета-каротином, антиоксидантами, зменшують ризик захворювання на виразку шлунку, а також серцево-судинними недугами. Вирощують батат від Африки до Китаю.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"