Мангер знає коли знайдуться ті, хто насправді замовив Гандзюк

Про це, та про багато іншого розказав журналістам видання "Українська правда" голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер:

... він може увійти в історію як фігурант однієї з найгучніших кримінальних справ незалежної України. Рідко коли розслідування резонансного вбивства доходить до замовників, тим паче статусних.

За півроку після нападу з сірчаною кислотою на керуючу справами Херсонського міськвиконкому та громадську активістку Катерину Гандзюк саме йому висунули підозру в організації злочину. Проте сам Мангер вважає, що він – жертва, на яку з політичних мотивів хочуть повісити роль головного замовника вбивства.

"Українська правда" від самого початку уважно стежить за розслідуванням у справі Гандзюк. Спочатку довівши невинуватість першого, затриманого ще в серпні, мешканця Херсона Миколи Новікова, а потім описуючи, чому саме Мангер потенційно підпадає під підозру як один з імовірних замовників нападу. Зрештою, і сама потерпіла, коли ще була жива, теж називала серед інших його прізвище, в тому числі коли до неї після нападу навідався генпрокурор.

Від дати нападу на Гандзюк минуло півроку, аж допоки в розпал президентської виборчої кампанії генпрокурор не оголосив підозру Мангеру, який до цього очолював Херсонський міський осередок партії Юлії Тимошенко. Після трьох діб розгляду запобіжного заходу Шевченківський суд Києва арештував його з правом застави.

Тож менше, ніж за день, Мангер вийшов на волю і повернувся в Херсон, куди відправилася "Українська правда", щоб зустрітися для інтерв'ю. До цього Мангер відмовлявся говорити з журналістами – навіть у перервах засідання суду.

Зустріч відбулася на робочому місці Мангера в кабінеті голови облради – попри те, що в день оголошення підозри він написав заяву про відпустку.

Мангер пояснив УП, що після повернення призупинив відпустку лише на один день – начебто, щоб провести нараду по обласній програмі лікування онкохворих. Мовляв, поки він випав з робочого графіку через суд в Києві, робота в цьому напрямку загальмувалась.

Мангер виглядав бадьоро. Ніщо не натякало, що кількома днями раніше він провів півдоби в СІЗО. Хоча у відповідь на запитання про умови перебування він дещо змінився на обличчі. Додав, що відходив від стресу дві доби, бо пережив принизливу для себе процедуру огляду, де "навіть хрестик зняли".

У розпал президентської виборчої кампанії генпрокурор оголосив підозру Мангеру, який до цього очолював Херсонський міський осередок партії Юлії Тимошенко

Перед початком розмови розглядаємо шафу в кабінеті. Тут ікона з мощами, привезена з Ізраїля, вимпел з боксерського турніру імені майстра спорту СРСР Миколи Мангера, батька Владислава Мангера, та ціла полиця з однаковими темно-синіми кепками з тризубом.

– Давайте я вам подарую! – пропонує Мангер, розуміючи наш невипадковий інтерес до бейсболки.

Така кепка в Херсоні отримала назву "мангерка". Прес-секретар Мангера ще в 2017 році опублікувала підбірку фото з людьми з оточення голови облради в ідентичних кепках з хештегом "мангерка", "MangerCap", "Mangerstyle", назвавши цей головний убір "трендом".

Серед цих фото був і тодішній радник Мангера депутат облради Микола Ставицький, офіційним помічником якого є раніше судимий за серійне вбивство Олексій Левін з псевдо "Москал" – за колишнім прізвищем Москаленко. Левіну оголосили підозру у співорганізації вбивства Гандзюк ще в грудні, але він втік з України за кілька місяців до цього.

Левін теж фігурує на кількох фото у "мангерці". Як і ще один підозрюваний у цій справі – екс-помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

За версією слідства, саме Мангер доручив Левіну та Павловському організувати напад на Гандзюк. А ті вже довірили справу місцевому орденоносному ветерану АТО та громадському діячу Сергію Торбіну.

– Півміста в таких кепках, – реагує на наші аналогії Мангер.

– Але це ваша прес-секретар їх назвала "мангерками". Тепер розхльобуєте?

Що розхльобую? Я пишаюся тим, що люди носять українську символіку і кажуть, що це "мангерка". Тобто, що вони сьогодні українську символіку пов'язують з Мангером. Я за свої кошти замовив приблизно півтори тисячі таких "мангерок". Але це не "мангерка". Це кепка з нашим гербом.

– Тоді хто придумав цей термін "мангерка"?

Я не знаю, звідки ця назва взялася. Ми просто хотіли, щоб у нас було патріотичне місто. Такі кепки продавалися в Києві у переході між "Мандарином" і Бесарабкою. Я дізнався, що вони виготовлялися на Харківській фабриці. А далі вже в Херсоні взяли зняли мірки і пошили.

Я з першої закупленої партії подарував кожному депутату по дві кепки. Ще всьому апарату обласної ради, обласної адміністрації, всім комунальним закладам – всім, хто до мене приходив.

Мангер: "Я пишаюся тим, що люди носять українську символіку і кажуть, що це "мангерка"

– Всі фігуранти справи Гандзюк мають такі кепки. Олексій Левін від вас отримав її в подарунок?

Мабуть, в нього вона від Миколи (Ставицького, в якого Левін був помічником – УП).

– А Павловський де взяв?

Не знаю. Я ці кепки бачу в мережі, як вони з'являються у Генічеську, Каховці. Ну, носять люди – і слава Богу.

– У вас з Павловським були якісь спільні справи?

У нас з ним не було жодних справ. Ми з ним познайомились, поспілкувалися, яка гарна приймальня у Паламарчука, і я пішов. За рік до цього в морській академії у нас була зустріч земляцтва, він тоді підходив до мене, щоб поспілкуватися, хотів познайомитися. Я, чесно, обережно до нього поставився.

"Мене сьогодні судять за те, що я знав пана Левіна..."

– Ваше прізвище як імовірного замовника називали в медіа ще восени. На вас вказала і Гандзюк. Тоді у вас не було бажання піти у відпустку чи подати у відставку на час слідства? От заступник голови Херсонської ОДА, щойно його прізвище назвав генпрокурор як можливого причетного до нелегальної вирубки лісу, одразу призупинив свої повноваження.

Що відбулося восени? Тоді називали двадцять прізвищ, яких підозрювала Катерина (в листопаді Луценко з трибуни Верховної Ради насправді говорив про 12 осіб, які "розробляються на причетність до замовлення" вбивства, але конкретні прізвища публічно він не назвав – УП). Одне з прізвищ було моїм. Чесно, я не звертав на це увагу. Я до цього поставився як до помилки. Думав, що розберуться.

А коли восени мені треба було з'їздити у справах за кордон, то не встиг я виїхати, як деякі псевдожурналісти кинули інформацію, що Мангер втік з країни. І тут же мене призначили головним підозрюваним.

– Але крім журналістських матеріалів, ви ж знали, що слідство розглядає вас як одного з імовірних замовників? Вас же допитували...

Ні разу. На початку осені зі мною зв'язалися слідчі, коли слідство вела Нацполіція. Тоді один раз поліція мене допитала. А коли матеріали передали в СБУ, жодного разу мене не запросили, нічого не спитали, взагалі не спілкувалися.

Я знав, що опитують різних людей про те, де я снідаю, обідаю, з ким я спілкуюся. Я думав, що все розпитають і все зрозуміють.

– Тобто до вручення підозри у вас не було жодного спілкування зі слідчими СБУ?

Ні. Для мене взагалі все, що відбувається – це якийсь вакуум. Коли я сидів на суді, я тільки на другий день спитав, за якою статтею мене взагалі сюди привели. Для мене це було шоком. До мене підходили журналісти, а я не знав, що сказати.

Я не розумів, що відбувається, про що йде мова. Бо, виходить, що мене сьогодні судять за те, що я знав людину – пана Левіна (підозрюваного у співорганізації вбивства – УП).

За версією слідства, Мангер саме Левіну замовив напад на Гандзюк

– Як і коли ви познайомилися з Левіним?

Ця людина була помічником депутата обласної ради – це раз. По-друге, ця людина жодного разу не відмовила у волонтерській допомозі. Треба 30 тисяч, щоб купити квадрокоптери – він давав. Чи треба докупити автобус – вони приходили до мене, я допомагав фінансово у купівлі цього автобуса, щоб відправити нашій українській добровольчій армії. Вони були організаційно-дієвими хлопцями.

– Часто вони так ходили?

Дуже часто. Ми зустрічалися і в обласній раді, і в кафе. У нас в місті три кафе, де можна більш-менш смачно поїсти. Я ходжу в "Сандро" (у допитах свідків фігурує як місце регулярних зустрічей Мангера з Левіним – УП).

На жаль, я живу сам, я розлучений. Тому там постійно харчуюся. Коли там знаходжусь, то зустрічаюся з одним, другим, третім. Там дуже багато людей, з якими я зустрічаюся.

– Ви знали, що Левін був судимий (за серійні вбивства)?

Я з ним познайомився як з Левіним, але пізніше я дізнався про те, що він не Левін по першому прізвищу. Але людина тоді чітко сказала: "Я змінив прізвище, хочу займатися волонтерством, я хочу бути помічником Миколи (Ставицього – УП), я хочу допомагати фронту".

Хто може це людині заборонити? Він пішов у храм, куди ніколи не ходив, – соборувався, причастився.

Коли вони з Колею (Миколою Ставицьким –УП) почали більше співпрацювати, то й ми почали більше спілкуватися. Сиділи за столом, пили каву, обговорювали. Я приїжджаю пообідати, сиджу сам – він міг сісти поруч, а бувало, що окремо сидів. Це життя.

Мангер: "Мені хтось вигадав якесь моє кримінальне минуле..."

– Ви чули, що Левін себе називав вашим помічником і цим фактично вихвалявся чи то лякав? Навіть скріншоти з соцмереж оприлюднювали, де він вашим помічником представлявся.

При мені він так не говорив. Знаєте, може, є такі люди, які з вами попили кави, а потім ходять і всім розповідають, що вони з вами співпрацюють. Тому я не виключаю такої можливості, що хтось може казати, що він – моя права рука, ліва нога.

– Як ви відреагували, коли він зник? За версією слідства, він втік через причетність у справі Гандзюк.

У мене не було настільки тісних відносин з Левіним. Я навіть не зауважив. Вони були разом з Кольою (Ставицьким –УП). А потім Коля поїхав в АТО і Левін десь зник з радарів.

Від УП: Вже після запису інтерв'ю Мангер зв'язався з нами телефоном, бо, за його словами, забув розповісти дещо цікаве. А саме, що за інформацією його адвокатів, Левіна так і не оголосили в міжнародний розшук. Мовляв, адвокати перевіряли дані по Інтерполу і нічого не знайшли.

– Може, бо в них нічого на нього немає? – риторично додав Мангер, маючи на увазі, що в слідства може не бути достатньо доказів, щоб робити запит на нього через Інтерпол.

Зауважимо, що у всеукраїнський розшук Левіна оголосили аж через півтора місяця після оголошення йому підозри.

– Перейдемо до версії слідства про вашу роль у справі Гандзюк, яку нібито ви замовили на початку липня через її громадську позицію, в тому числі через її заяви про "неприпустимість і корупційність підпалів лісів". Ця версія обговорювалася наприкінці листопада і на виїзному засіданні парламентської слідчої комісії у Херсоні. Тоді ж, за підсумками почутого, голова ТСК Борислав Береза назвав ситуацію на Херсонщині пеклом, яке загрожує нацбезпеці держави.

По-перше, коли ТСК приїхала, то кого вони запросили? В цьому списку був пан Власов (депутат однієї з райрад Херсона, друг Катерини Гандзюк – УП). Він знаходиться під слідством за розбійний напад і за відкушене вухо. Його дружина, яка також під слідством за розбійний напад. Або Цегельник (голова громадського воєнізованого формування "ОПГ Кордон", яке, як тепер озвучив Мангер, нібито створене генералом СБУ Доценком – УП), який зараз займається вирубкою лісу.

Це люди, пов'язані не просто з криміналом, а які самі є криміналом. І ці люди дали покази на мене. Вони завтра можуть дати покази на вас, на кого завгодно. Там маленьке коло людей, кого запросили, яке я називаю "міські божевільні". Вони розповіли якісь свої бурхливі фантазії, але жодного підтвердження цьому немає.

Мангер: "Ніколаєвіч Мангер" мене ніхто й ніколи не називав"

- От кажуть, що Мангер з Гордєєвим (голова Херсонської ОДА – УП) вирубають ліси. Тоді ми запрошуємо голову лісгоспу і питаємо: "Скажіть, будь ласка, хоч одна палка може бути зрубана без дозволу лісгоспу?". Відповіли, що ні.

Ми, навпаки, хотіли зупинити вирубку лісу. Ми в 2016 році за моєю ініціативою проголосували за мораторій на вирубку. І хто тоді подав на мене в суди? Лісгосп. Далі ми вирішили створити регіональний парк, отримали дозвіл Мінприроди. А хто нам не дав потім погодження? Лісгосп. Бо якщо ми створимо регіональний парк, то вирубка вже буде каратися не за адміністративним кодексом, а кримінальним.

Зрештою, у наших лісах за охорону відповідають лісгоспи. У них на території лісу більше повноважень, ніж у поліції. Саме вони мають затримати порушників і передати поліції. А багато порушників затримали за цей час?

– Хто, на вашу думку, підпалив ліс у травні?

А ви подивіться на статистику: кожного року горять ліси Херсонщини! У нас, на жаль, не виділяються кошти на утримання пожежних машин, лісгосп взагалі забутий. Ми їх з обласного центру підтримуємо. А у нас спека іноді влітку до 50 градусів піднімається. Десь хтось якийсь недопалок кинув, і воно вже горить.

– Хочете сказати, що підпалу не було?

Не знаю. Тому що я не маю до цього відношення. Кожного року горять ліси, і щоразу порушують за цим фактом кримінальні справи.

Це – сфера лісгоспу, без дозволу якого не відрубають жодну гілочку. Якби я подзвонив і попросив лісгосп: "Дайте мені, будь ласка, оберемок дров", то завтра це було б вже у всіх ЗМІ. Бо я представник опозиційної партії, і за мною півтора року пан Доценко (колишній очільник СБУ на Херсонщині – УП) дивився, навіть коли я лізу в кишеню і щось звідти дістаю.

– У суді ви заявили, що в області була вирубка лісу якимись кримінальними угрупованнями, які нібито створив генерал Доценко.

Я казав, коли у нас був тут генерал Доценко, він створив деякі формування на території Херсонської області. Одне з них – це "ОПГ "Кордон". Друге формування займалося тут рекетом, вимаганням грошей. Це угруповання неодноразово затримували зі зброєю в руках. Вони тут їздили на джипах, весь Херсон лякали. Поліція затримувала.

А знаєте, що ще було? До мене прийшли люди і сказали, що цьому формуванню надійшло на фізичну ліквідацію Владислава Миколайовича Мангера. Фізичне. Після цього я звернувся до голови адміністрації Гордєєва, який до себе запросив на той час ще полковника СБУ Доценка та полковника Мєрікова (начальник УМВСУ у Херсонській області – УП). Але пан Доценко тоді сказав: "Не звертайте уваги, вони тут зовсім з інших питань знаходяться". А чим вони тут займаються?

– Складається враження, що на Херсонщині надто багато різних громадських формувань, які між собою конкурують і займаються, в тому числі криміналом. Апогей цієї ситуації – події 6 липня. Тоді під будівлю ОДА та облради вийшли протестувати проти незаконної вирубки лісу різні формування, зокрема й "ОПГ Кордон". На захист обласної влади прийшли інші формування, в тому числі і Сергій Торбін, який зараз сидить у СІЗО у справі Гандзюк. А ще люди з організації Торбіна фігурують у кримінальній справі за фактом підпалу лісу. На вашу думку, що тут робив Торбін, захищаючи обласну владу?

Ця історія притягнута за вуха. Пана Торбіна я взагалі не знав і з ним не знайомий. Тоді Андрій Анатолійович (голова Херсонської ОДА Гордєєв – УП) вийшов до людей, завів їх до себе в кабінет, поспілкувався, і на тому все закінчилося. Не було тут нічого страшного.

Від УП: Гандзюк тоді описала цю ситуацію, як "бандити з обох боків сваряться за право п*здити ліс, прикриваючись патріотичними гаслами". Зараз події 6 липня під будівлею Херсонської ОДА й облради та гостру реакцію на них Гандзюк, яка зробила кілька дописів із закидами в бік Мангера та Гордєєва, розглядають як імовірну причину замовлення нападу на неї.

– Хто покликав цих людей, в тому числі ветеранів АТО на противагу мітингу проти вирубки лісу? Тоді Гандзюк написала, що цю оборону "збирали люди Мангера за підтримки місцевих поліції і СБУ". І що голова ОДА вийшов до людей за вашим дорученням.

Ви чуєте, що ви кажете? Я, голова обласної ради від "Батьківщини", з яким Андрій Анатолійович півтора року був дуже в непростих відносинах, відправив туди Гордєєва?

– Ну, тепер ж у вас гарні відносини? А з його замом Євгеном Рищуком, якого генпрокурор назвав як можливого причетного до підпалів лісу, товаришуєте?

Так само, як і з Гордєєвим – просто робочі відносини. У нас взагалі з ним немає відносин поза межами цієї будівлі.

– Якщо у вас робочі відносини, то навіщо ваш адвокат під час суду назвав прізвище Рищука, згадавши, що Рищук теж "Ніколаєвич", тобто що начебто це він, а не ви міг замовити напад на Гандзюк?

Від "УП": Захист Мангера апелює, що у свідченнях двох підозрюваних, Торбіна і Павловського, на які спирається слідство, не звучить чітко, що саме Мангер замовив їм напад Гандзюк. Мовляв, вони постійно говорять про якогось "Ніколаєвіча".

Я тоді зробив зауваження адвокату. Але це прізвище прозвучало в іншому контексті. Коли в суді було сказано "Ніколаєвіч", адвокат просто перерахував, скільки "Ніколаєвічів" працюють в обласній раді та адміністрації.

Від УП: в одному з епізодів допиту, який озвучили в суді, Торбін уточнює, що під "Ніколаєвичем" "Левін мав на увазі Мангера". Другий підозрюваний, Павловський, також назвав у свідченнях прізвище Мангера, де каже про "Ніколаєвича Мангера". Це формулювання підозрюваний намагається спростувати, мовляв, воно дивно звучить.

Ну, от скажіть, як вас по батькові і прізвище?

– Володимирівна, П'єцух.

Вас хтось називає Володимирівна П'єцух? Мабуть, або ім'я й по батькові, або ім'я та прізвище. Мене можна називати Владислав, Владислав Мангер, Владислав Миколайович, просто Миколайович, просто Мангер. Але "Ніколаєвіч Мангер" мене ніхто й ніколи не називав. То кого мали на увазі?

Мангер: "Ми, навпаки, хотіли зупинити вирубку лісу"

У Гандзюк був конфлікт і з президентом України, почитайте її пости відносно Порошенка. Я почитав, так вона всіх "поливала"...

– Щодо озвученої вами версії у суді, що це все справа рук колишнього очільника СБУ Херсонщини Доценка, який нині очолює Департамент захисту національної державності СБУ. Мовляв, це він хотів вас підставити, і що насправді саме він замовив Гандзюк... Чому вашу версію і прізвище Доценка ви не озвучили раніше, хоча б на ТСК, куди вас запросили?

Воно тоді прозвучало на закритій частині ТСК від Дмитра Ільченка (депутат Херсонської міськради від "Батьківщини", нині адвокат Мангера – УП). Він тоді озвучив цю позицію, яка потім була мною озвучена в суді.

Я до останнього думав, що слідство СБУ фахове, що воно не буде відпрацьовувати "жертву" Мангера і шукати, де він снідав, з ким спілкується.

– Але в матеріалах справи є допити свідків, які говорили, що у вас з Гандзюк не склалися стосунки.

Які покази вони давали? "Нам Катя сказала, що у неї з Мангером був конфлікт". Коли сказала, що сказала, який конфлікт? Може, у неї був зі мною конфлікт, а я цього не знав. Але у мене з нею не було конфлікту.

Чесно кажучи, покійна Катерина в мене навіть була заблокована в Facebook із 2014 чи 2015 року. Я навіть не читав постів, про які мені зараз кажуть (йдеться про дописи Гандзюк від 6 липня 2018 року, де вона пов'язує Мангера з незаконною вирубкою лісу – УП).

– Коли вона залишила "Батьківщину" в 2015 році, вона в заяві вказала, що це через те, що вас взяли в партію.

Особисто я один раз з нею спілкувався в 2015 році, якраз коли мене приймали в партію. Вона встала під час засідання і поставила запитання, чи був я членом Партії регіонів. Я відповів, що не був.

Мангер: "Я працюю зараз на посаді в місцевому самоврядуванні, тому нічим не володію. Воно перейшло моїй колишній дружині"

– А далі, з кінця 2016-го, коли ви очолили місцеву "Батьківщину" та обласну раду, з вами почало боротися СБУ?

Коли пан Доценко був тут, він мене неодноразово запрошував до себе (Доценко працював у Херсоні з червня 2016 року. Спочатку очолив Кримське управління СБУ, а з лютого по серпень 2017 року – Херсонське обласне СБУ – УП). В присутності інших силовиків було одне питання: "Покинь "Батьківщину", тоді залишишся головою обласної ради. У мене завдання – щоб тебе не було на посаді голови обласної ради від "Батьківщини"".

Як тільки мене обрали головою облради (у вересні 2016-го – УП), за місяць-два знімають попереднього голову СБУ в Херсонської області, в якого була чітка задача – не допустити мене до виборів голови облради. Він допустив, саме тому його зняли через два місяці. Доценко, коли ми ходили з ним гуляти по набережній, чітко мені сказав: "Або ти підеш з "Батьківщини", або в тебе буде таке життя".

– Ну, пішли б ви з "Батьківщини", і що далі?

Ми були єдина область, де провладного голову від БПП змістила опозиція, тим паче "Батьківщина". Тоді крик стояв неймовірний. На всю Україну. Пану Доценку було чітке завдання – знищити. Він це не приховував, він це в очі мені казав.

– І для цього Доценко нібито найняв Катю Гандзюк – щоб вас знищити? Це я намагаюся зрозуміти до кінця вашу версію, де ви казали, що Катерина співпрацювала з СБУ...

Я не можу цього стверджувати. Я знаю, що вона тісно з ним співпрацювала, він про це говорив. Але в мене є одне питання щодо одного епізоду в матеріалах справи, який свідчить, що не все так просто.

От вмирає Катерина, заходить її батько. Але через пару годин знаєте, що він робить? Він бере її телефон, планшет, виносить і віддає так званим – там так і написано у справі – друзям Катерини. І телефон, і планшет зникають. Їх немає у матеріалах слідства, в матеріалах справи. А у телефоні ж є інформація, з ким вона спілкувалася.

Чому ці телефони досі не знайдені і не залучені до справи? Значить, там є щось те, що хтось не хоче, щоб було доступною інформацією?

По-друге. В палаті інтенсивної терапії в неділю помирає людина, яка повинна була вже виписуватися на реабілітацію (за даними УП, Катерині Гандзюк ще мали провести операції з пересадки шкіри, і мова про реабілітацію на той момент не йшла – УП) .

Але потім вона помирає. Спочатку нам кажуть, що через тромб, потім, що зупинились нирки, а потім взагалі засекретили всю справу і сказали, що смерть настала в результаті опіків. Де результати експертизи?

Від УП: Оприлюднені Мангером дані можуть свідчити, що він має доступ до матеріалів слідства, знає, що там є, а чого немає.

– Ви натякаєте, як і в суді натякали, що її фізично знищили?

Ви не бачите, що зараз відбувається? Її ім'я використовують для дискредитації і в політичних іграх.

– Що саме маєте на увазі? Що критикують зараз "Батьківщину" через ваше членство у ній?

Де почалися акції "Хто замовив Катю Гандзюк? Під обласною адміністрацією, під обласною радою? Ні. Тут хіба зібралося 10 осіб, запалили фаєри. Поки я спустився вниз, вже нікого немає. Зняли картинку і розійшлися, і далі поїхали в Київ під офіс "Батьківщини".

– ...акції були і під Адміністрацією президента...

(не реагуючи на уточнення) Я тоді прийняв рішення вийти з "Батьківщини", щоб у жодному разі ніхто не використовував це проти нашого лідера і проти партії "Батьківщина" (9 лютого "Батьківщина" оприлюднила заяву про виключення Мангера з партії. Там також рекомендовано йому піти з посади голови облради – УП).

Я вважаю, що коли Юлія Володимирівна стане президентом, от тоді цій події буде дана чесна, правова оцінка, буде чесно завершено розслідування, і тоді дуже швидко знайдуться ті, хто це виконав, замовив. Тому що правоохоронні органи будуть працювати правильно.

Тому що СБУ повинна займатися безпекою України. А коли слідчий контррозвідки, слідчі відділу "Т" займаються не своєю справою, то от вибрали жертву і почали навколо неї щось ліпити.

Ми що зараз вимагаємо? Створені органи Державного бюро розслідувань, то хай ДБР цим займається. Вони незалежні, вони сьогодні повинні давати ту правову оцінку ситуації, яка відбувається.

Від УП: Мангер вже двічі відмовився давати свідчення слідчим СБУ, таким чином вимагаючи передачу справи.

Я сьогодні є жертвою, оскільки я знав пана Левіна. Але нещодавно я зустрів у тому ж "Сандро" людину, яка з Левіним мала бізнес. Я спитав: "А тебе опитували?". Але ні, навіть не приїжджали, не запрошували. А навіщо? Ніхто не відпрацьовував коло підозрюваних, з ким він спілкувався, з ким мав бізнес.

Ніхто ні разу не відпрацював коло підозрюваного. Але через те, що в цьому колі є Мангер, він його знав, то давайте на нього. А скільки "Ніколаєвичів" може бути в тому колі? Багато.

Мангер: "Коли я сидів на суді, я тільки на другий день спитав, за якою статтею мене взагалі сюди привели"

– Добре, давайте ще раз повернемося до вашої версії, що це все справа рук СБУ, яка нібито використала справу Гандзюк у протистоянні з органами МВС. Чому тоді Нацполіція, яка спочатку розслідувала напад на Гандзюк, не довела причетність СБУ, а натомість затримала взагалі непричетну людину, що виглядало як намагання покрити реальних виконавців?

Я вважаю по-іншому. Якби поліція не взяла цю справу, то і виконавців не знайшли би. Це моя особиста думка. А пан Новіков (перший підозрюваний у справі, якого врешті відпустили – УП) тоді не просто так потрапив.

- Він і правда залишав свій телефон на морі, чомусь опинявся в Херсоні. Він був помічений в іншій справі, це просто не озвучується. Ви ж побачили, що пан Новіков зараз ні до кого не має претензій?

Після звільнення він одразу засвідчив, що його "попросили" підписати папірець, що він нібито був поруч, шантажуючи іншими кримінальними справами.

Він не такий простий, цей пан Новіков. А те, що органи слідства, поліції відпрацювали – молодці. Знайшли виконавців – це дуже-дуже добре. Якби цю справу залишили поліції, повірте, вона б уже давно була розкрита і забута.

– Але в потерпілої був конфлікт з поліцією, вона не вірила в можливість об'єктивного розслідування органами МВС.

Так у неї був конфлікт і з прокуратурою! У неї конфлікт був з президентом України, почитайте її пости відносно Порошенка. Я почитав, так вона всіх поливала.

– Отже, продовжуючи вашу версію, Гандзюк використали, щоб зробити вас жертвою. Чому саме її? Вона була активною проукраїнською активісткою, яка часто повторювала про загрозу проросійських сил, називала вас колишнім помічником "сєпара" нардепа Журавка і не лише вона вас пов'язувала з якимись проросійськими силами.

Від УП: У заяві про вихід з "Батьківщини" Гандзюк називала Мангера людиною, причетною до "роботи проросійських структур на Херсонщині" та "відвертим ворогом України, чиї патрони з Москви нам сіють війну". Сам Мангер не вірить у достовірність цієї заяви, оскільки її оприлюднили лише зараз.

- Ви себе чуєте? Я був на фронті, я живу Україною. Я сьогодні живу з гербом у серці. Якщо мене розріжете навпіл, то маленький герб буде там битися, хто б мені що не казав. Тому ці нісенітниці я навіть чути не хочу.

Давайте по-іншому, візьміть коло покійної, з ким вона спілкувалася, хто у неї куми і крапка. Просто візьміть і відпрацюйте.

Від УП: критики Гандзюк постійно згадують, що Катерина товаришувала і була кумою районного депутата Олександра Власова, який колись був у "Правому секторі", а згодом перейшов в "Опозиційний блок". Мовляв, це спростовує її проукраїнську позицію. Хоча на місцевому рівні, зокрема і в Херсоні, партійна належність не завжди показова. Так, за обрання Мангера головою облради в 2016 році голосувала і фракція "Опозиційного блоку", а лідер цієї фракції Василь Федін теж носить "мангерку" з тризубом.

– Наскільки сьогодні актуальна проросійська загроза для Херсонщини? Як ви відчуваєте?

Стосовно російської загрози з Криму – вона є, ми розуміємо. Але сьогодні у нас в обласній раді не просто проукраїнські настрої, а ближче до націоналістичних проукраїнських настроїв.

Якщо, не дай Боже, підуть якісь проросійські сили, будуть просуватися і дійдуть до Херсона, то повірте, тут будуть депутати обласної ради з автоматами в руках. І тут потім повісять табличку, що загинули 64 депутати обласної ради, які захищали свою Херсонщину.

– А чи є загрози з боку великого бізнесу на Херсонщині, який має той чи інший зв'язок з Росією чи проросійськими організаціями? Наприклад, тутешній суднобудівний завод належить одному з лідерів "Опозиційного блоку" Вадиму Новинському, якому близькі проросійські орієнтири.

Підіть зараз на суднобудівний завод, де зараз працюють майже 2 тисячі людей, і розкажіть їм це.

– Вертаючись щодо закидів у ваш бік від Катерини Гандзюк. Вона часто згадувала, що ви були помічником нардепа-регіонала Сальдо, потім Журавка, який у 2014 втік у Москву. Що вас з цими депутатами пов'язувало?

Якщо є питання до пана Сальдо, то він зараз депутат Херсонської міської ради. На той час я займався спортом, він сам мені зробив таку послугу – я тоді був помічником на громадських засадах.

Стосовно пана Журавка, то це був 2012 рік. У пана Журавка я був усього 11 чи 12 днів помічником. Чесно кажучи, я пана Журавка тоді особисто і не знав. Він тоді опікувався інвалідами. А я з 2007 року теж допомагаю. Я думав, що ми будемо в одній команді.

Але поспілкувався один раз з оточенням, мені цього вистачило рівно на 12 днів, щоб зрозуміти, що у нас з ними різні шляхи. Якщо ви зробите запит до Верховної Ради, ви отримаєте дані, що Мангер рівно 12 днів був помічником депутата Журавка.

– Успішна політична кар'єра у вас розпочалася, щойно ви у 2015 році вступили в "Батьківщину". І партія одразу вам довірила представляти її на виборах міського голови Херсона. Звідки одразу така довіра? Ви чули, що опоненти вас називають людиною власника ТМ "Чумак" Карла Стурена, який нібито контролює окремі осередки партії на Херсонщині і саме пробив вам дорогу в "Батьківщину"?

У "Батьківщину" я потрапив, написавши заяву. Як Карл Стурен, який є почесним консулом Швеції в Україні, міг рекомендувати мене в якусь політичну силу?

– Є чутки, що Стурен фінансово сприяв "Батьківщині" і саме він мав квоту на голову облради...

От ніби чутки. Ми сьогодні цілу кримінальну справу побудували на ніби чутках. Карл Стурен допомагає всій Херсонщині, створюючи робочі місця.

– Ви давно з ним знайомі?

Багато років.

– Ви якось представляли його бізнес? Дехто називає вас ледь не його представником.

Ні, у нас немає з ним, на жаль, бізнесу. Так і скажу, що "на жаль". Бо з такою людиною треба повчитися і бізнесу, і взагалі життю, мабуть.

– Зараз вас виключили з партії. Ви плануєте назад повертатися?

Коли закінчиться справа Гандзюк і коли матеріали будуть передані до суду.

– Ви спілкувалися з Юлією Володимирівною у зв'язку з цією ситуацією? Вона фактично стала на ваш захист, назвавши підозру проти вас "безпредєлом".

Особисто ні, у неї зараз щільний графік. Я спілкувався з членами політради.

– Ви плануєте балотуватися повторно на міського голову Херсону?

На міського голову – ні. Тому що я вважаю, що мером міста має бути людина 35-40 років. У неї повинна бути енергетика, щоб він о 5 ранку вставав, пішки йшов в один кінець міста, в другий кінець міста і третій кінець міста.

На минулих виборах я був дещо молодший. Мангер, якому було 45 років, і Мангер, якому цього року буде 49 – це дві різні людини. У 45 років у вас ще є та енергетика, яку можна використати для міста.

Мангер: "Покійна Катерина в мене навіть була заблокована в Facebook із 2014 чи 2015 року. Я навіть не читав постів, про які мені зараз кажуть"

– Днями адвокат Масі Найєм оприлюднив інформацію, що ваше прізвище може фігурувати у справі нападу на журналіста і друга Катерини Гандзюк Сергія Нікітенка, який робив фільм "Хто ви, містер Мангер". І там теж фігурує Левін. У фільмі розповідають про вашу неоднозначну біографію...

Слухайте. Він потім все спростовує в суді. Ми виграли першу апеляцію. До нього були штрафні санкції застосовані, три рази він ховався, потім Верховний Суд врахував, що він, мабуть, божевільний, і відмінив це. Тому стосовно його заяв, коли він там десь чи то з велосипеда впав, чи п'яний падав...

Від УП: Після оприлюдення в 2017-му році фільму "Хто ви, містер Мангер", Мангер подав у суд на автора фільму Сергія Нікітенка. Спочатку його позов задовольнили, але у квітні 2018 Верховний суд призупинив рішення суду першої інстанції. У липні цього ж року ВСУ взагалі скасував рішення Херсонського та Апеляційного суду. Перед тим 18 червня на Нікітенка напало двоє невідомих. У коментарі УП Нікітенко не виключив, що напад міг бути пов'язаний з його фільмом про Мангера.

А про те, що мені хтось вигадав якесь моє кримінальне минуле... Так, я займався боксом (Мангер з 2007 по 2012 роки очолював Херсонську обласну федерацію боксу, з 2012 донині – віце-президент всеукраїнської Федерації боксу – УП). Але якщо заняття боксом – це кримінальне минуле, то вибачте. Я жодного разу не був у тоді ще міліції, я навіть не знав, за якою адресою вона знаходиться.

Якщо бокс – це бійка і кримінал, тоді яке у вас відношення до Кличків, до Ломаченка, до Усика? Вони у мене були в 2012 році перед Олімпіадою, проходили збори майже два місяці, жили, тренувалися, потім поїхали, виграли Олімпіаду. Це розвиток України, це підтримка України....

– До речі, ще вам закидають, що ви постачали для нардепа Журавки так званих "тітушок" на Антимайдан в 2014 році...

Які тітушки? Хоч одне прізвище назвіть, яке можна зі мною пов'язати. Але коли у нас в Херсоні в лютому зібралися проросійські сили, хотіли захоплювати, тоді я зібрав усіх боксерів, всіх борців... Ми стояли з цього флангу, з лівої сторони. Було близько 500 осіб.

Більше того, нам тоді Служба безпеки дала деякі фотографії і ми по фото повихоплювали тих із триколорами. Ми захищали тоді адміністрацію. Це є в офіційних джерелах, є в СБУ, у всіх є. От тоді я звернувся по допомогу до спортсменів. Це було один раз, коли треба було боронити незалежність.

– Ви колись заробляли на азартних іграх? У відкритих джерелах є дані, що в 2006-му ви заснували фірму "Шоко-лад". Там вид діяльності – азартні ігри.

Ми її відкрили, і так зразу і закрили. Вона почала працювати, я вийшов звідти.

– Чим ви заробляли в 90-х?

Спочатку почав працювати механіком на пароплавах Чорноморського пароплавства. З 1991 по 1994-й я працював у Чорноморському пароплавстві, а пізніше ті кошти, які заробив на той час, почав вкладати в бізнес – продуктовий. Ми почали займатися продуктами харчування. Потім меблями займалися, була компанія. Згадайте 90-ті роки. Люди займалися всім, що могло приносити прибутки.

– А нафтопереробний завод був?

Я просто працював в ОАО "Херсоннафтопродукт", директором Партизанської нафтобази, це ділянка №3. На той час ділянка №3 взагалі не працювала. Мене поставили туди керівником ділянки, щоб її не розікрали. Ми тоді її зберегли.

– З останніх ваших крупних бізнесів – це ТОВ "Екозерно", яке володіє зерновим терміналом.

Я працюю зараз на посаді в місцевому самоврядуванні, тому нічим не володію. Воно перейшло моїй колишній дружині.

– На що ви зараз живете? На заощадження? З них заставу довелося оплатити?

Чесно, для мене це захмарна цифра. Це правда. Реально захмарна.

– Ви не асоціюєтесь з бідною людиною...

Асоціююсь? Давайте я вам покажу розписки, скільки я заборгував, людей, в кого брав офіційно.

– На життя?

Так, на життя.

– І у вас зараз немає можливості це віддати?

Чесно, ви кажете, мене аж... (Мангер поглядом дає зрозуміти, що його обурює недовіра до його слів – УП).

– Де ваш адвокат взяв 2,5 млн. під заставу?

Спитайте. У нього в декларації майже 5 мільйонів.

Я хіба кудись втік? Здав закордонний паспорт. Я більше вам скажу: коли в мене прийшли з обшуком, два закордонних паспорти дістали і поклали на стіл. Якби я хотів, я міг втекти двісті раз. Але я не збираюся тікати, не буду в ковдру завертатися. Я сидів у суді, в мене спина боліла, я на уколах сидів. Я не хотів жодним чином показати, що в мене щось болить.

– Ваша вже колишня дружина зараз в Австрії живе?

Та якій Австрії, вона на суді простояла всі дні. У куточку.

Від УП: під час обрання запобіжного заходу Мангеру прокурори, озвучуючи ризики його втечі, вказали, що він володіє нерухомістю в Австрії. Натомість, адвокати це заперечили і показали копії договору оренди житла у Відні на ім'я його дружини і дочки.

– Зараз ви чи ваша вже екс-дружина орендує якесь житло в Австрії?

Зараз дочка поступила на перший курс Віденського університету, минулого року була там на підготовчих курсах. Вона орендує собі там квартиру. Але, на жаль, зараз їй чомусь візу не відкрили, вона повторно подала документи.

Від УП: У декларації Мангера за 2018 рік вказано, що його тоді ще офіційна дружина володіє земельною ділянкою 1500 кв м в Києво-Святошинському районі Київської області, там у неї власний будинок на 270 м кв. Ще на неї записано три квартири в Херсоні, в одній з яких тепер мешкає Мангер.

Також Ірина Мангер є офіційним власником ТОВ "Екозерно" (зерновий термінал) та ТОВ "Будресурс-ТМ" (будівництво житлових і нежитлових приміщень). У дружини готівкою зареєстровано 900 тис грн. Ще вона задекларувала окремо 280 тис грн, але в декларації вказала, що це власність Владислава Мангера.

Сам Мангер має авто BMW 2004 року випуску. Його єдиний дохід за 2018 рік склав 613 тис грн – це річна зарплата голови облради. На банківських рахунках в нього було менше двох тисяч доларів та тисячі євро.

Водночас прокурори розповіли в суді, що після обрання головою облради Мангер продовжував отримувати дивіденди від заснованого ним бізнесу протягом 2005-16 років, приховуючи цей факт. За їхніми даними, саме за ці дивіденди він нібито придбав нерухомість у Відні.

Мар'яна П'ЄЦУХ

Фото: Дмитро Ларін

За матеріалами "Українська правда"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон