Бобри Херсонщині не загрожують

Про це йдеться в офіційному коментарі стосовно збільшення популяції річкового бобра на території Національного природного парку (НПП) "Нижньодніпровський":

Днями спочатку у столичній пресі, а потім у місцевій з'явилася інформація про екологічну проблему, яка ніби стосується стрімкого росту популяції річкових бобрів (CASTOR FIBER) на території природно-заповідного фонду України НПП "Нижньодніпровський".

Згідно цієї інформації, зникаючий колись вид тепер має загрозливу для екології кількість, яку неможливо врегулювати, бо полювання, як і відстріл, на території ПЗФ заборонено.

З цього приводу наводимо достовірні факти:

1. Річкові бобри (CASTOR FIBER) ніколи не належали до рідкісних тварин навіть за регіональними списками.

2. За словами наукового консультанта НПП «Нижньодніпровський» Зої Селюниної (зоолог, к.б.н.) є тенденція до зростання популяції бобрів не тільки на водних об'єктах Нижнього Дніпра, але й на територіях Чорноморського біосферного заповідника.

Науковцями цієї установи ведуться постійні спостереження за популяцією водних гризунів, але... Говорити про екологічну проблему чи загрозливе становище зараз безпідставно!

Так, зараз реєструється розселення і збільшення популяції бобрів не тільки на Конці, але й у рукавах інших річок Нижнього Дніпра, навіть на територіях, які підпорядковані приватним підприємствам. Бобри насправді мало звертають увагу на людину, звикли до шуму її діяльності.

3. Неодноразово з виконувачем обов'язків директора Степової філії НДІ лісового господарства Олександром Глодом велися переговори, до яких доречі наша установа завжди відкрита, стосовно подання офіційних клопотань з обґрунтованими висновками на отримання необхідних лімітів щодо скорочення популяції бобрів для узгодження на НТР (науково-технічна рада) НПП «Нижньодніпровського».

Більше того, будь-яка інша зацікавлена установа за умови наявності наукових обґрунтувань може звернутися з аналогічним запитом на НТР. Але подібних клопотань досі не поступало.

Ще раз наголошуємо на відкритості нашої установи до конструктивної співпраці.

НПП «Нижньодніпровський»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон