У Херсоні реанімують обласний Палац культури?

Задля цього депутати Херсонської обласної ради планують внести зміни до плану заходів з реалізації у 2018 – 2020 роках Стратегії розвитку Херсонської області.

Метою цього амбітного проекту є збереження потужного культурного центру з відродження самобутності культури регіону, підвищення якості та доступності відповідних послуг (повернення глядача до оновленої та сучасної концертної зали на 600 місць), збільшення кількості працюючих професіональних музикантів філармонії та учасників художньої самодіяльності палацу культури, розвиток позитивного та амбітного туристичного іміджу Херсонської області.

А для цього треба вжити «невідкладних заходів щодо збереження архітектурної унікальності будівлі та для запобігання подальшого її руйнування».

Колишній будинок офіцерів експлуатується без капітального ремонту більше 60років. Тому зараз будівля знаходиться у напівзруйнованому стані, відсутні комунікації, глядацька зала та сцена, танцювальні класи, приміщення для проведення репетицій тощо.

Які саме ремонтні роботи планують зробити? Їх цілий перелік:

- Зміцнення стін та перекриттів будівлі.

- Посилення віконних, дверних прорізів і простінків ззаміною блоків.

- Відновлення зовнішніх та внутрішніх інженернихкомунікацій, встановлення приладів обліку.

- Архітектурне перепланування приміщень.

- Оздоблення фасадів та внутрішніх приміщень.

- Встановлення нового сучасного обладнання.

- Благоустрій території.

Зрозуміло, що будь-які ремонти неможливі без грошей. Так, на 2019 рік на цю добру справу пропонують передбачити 30 мільйонів, на наступний – трохи більше 49 мільйонів гривень.

Звідки гроші? Державний, місцевий бюджети та інші кошти, незаборонені законодавством.

Які результати планують отримати? По-перше, зберегти пам'ятку історії та архітектури ХХ століття та потужного культурного центру з відродження самобутності культури регіону. Повернення відвідувача (263 тис. осіб в рік) до оновленої та сучасної концертної зали на 600 місць.

По-друге, збільшення кількості працюючих професійних музикантів філармонії до 66 осіб ( 20%) та учасників художньої самодіяльності палацу культури до 813 осіб (10%).

І на останок – отримати додаткові джерела фінансування від комерційних заходів на базі закладу та економія коштів на енергоносії у зв'язку з запровадженням заходів енергоефективності (до 1 млн. грн).

Поки це все – лише амбітні плани, які ще мають підтримати депутати обласної ради. Сподіваємось, що ця чергова спроба реанімації культурного осередку завершиться не так, як попередня...

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон