На Херсонщині немає де законно агітувати?

Рішення про відведення місць для агітації прийняті з порушеннями законодавства, - стверджують спостерігачі від громадської мережі ОПОРА.

У районах Херсонської області 12 органів влади прийняли рішення про відведення місць для агітації пізніше встановленого законом терміну, 6 рад визначили місця, заборонені законом, 5 рад не прийняли рішення взагалі, а 2 – використовують старий документ 2015 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев'яносто днів до дня виборів (тобто до 30 грудня включно) відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Протягом січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували рішення, розміщені на офіційних сайтах органів влади, та надіслали інформаційні запити з проханням надати даний документ.

Отже, 6 рад не надали відповіді на інформаційний запит (Білозерська селищна рада, Станіславська сільська рада, Бериславська районна рада, Великолепетиська селищна рада, Любимівська селищна рада та Тавричанська сільська рада).

Ще 12 рад прийняли рішення у визначений законом термін (до 30 грудня включно) – Бериславська міська рада, Новокаховська міська рада, Нижньосірогозька селищна рада, Новотроїцька селищна рада, Асканія-Нова селищна рада, Іванівська сільська рада, Олешківська міська рада, Григорівська сільська рада, Виноградівська сільська рада, Мирненська селищна рада, Каланчацька селищна рада, Зеленопідська сільська рада.

А 5 рад станом на кінець січня ще не прийняли рішення про відведення місць для агітації взагалі (Генічеська міська рада, Гладківська сільська рада, Скадовська сільська рада, Ювілейна сільська рада, Горностаївська сільська рада), а 12 рад прийняли документ пізніше встановленого законом терміну – Білозерська селищна рада, Музиківська сільська рада, Нововоронцовська селищна рада, Великоолександрівська сільська рада, Високопільська селищна рада, Каховська сільська рада, Гладківська сільська рада, Долматівська сільська рада, Ювілейна сільська рада, Бехтерська сільська рада, Чулаківська сільська рада, Роздольненська сільська рада.

Ще 3 ради у відповіді на запит не надали інформацію про дату прийняття рішення та сам документ, проте запевнили, що місця для агітації в їх населених пунктах наявні – Хрестівська сільська рада, Чаплинська сільська рада, Великокопанівська сільська рада. Використовують старі рішення (від 27.08.2015) 2 ради – Голопристанська міська рада та Верхньорогачицька селищна рада.

Так, 6 рад на Херсонщині прийняли рішення з порушеннями (в місцях, заборонених законом): Високопільська селищна рада визначила місцем для агітації дошку для інформацій в сільраді. У списку місць для агітації Виноградівської сільської ради фойє будинків культури в трьох селах. Долматівська сільська рада визначила призначила місця для агітації на офіційних стендах у приміщеннях адмінбудівлі сільради та старостатів. Рішення Мирненської селищної ради передбачає місця агітації в фойє адмінбудівлі сільради та сільських будинках культури. Так само місця агітації в фойє будинків культури та клубів, а крім того в школі та дитячому садочку визначила й Каланчацька селищна рада. У Чулаківській сільській раді одним із місць для агітації визначено інформаційний стенд в приміщенні сільської ради.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев'яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

За розміщення агітації у не відведених для цього місцях настає відповідальність, передбачена ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».

Відповідно до частини 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

За матеріалами Громадянської мережі ОПОРА
в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон