На Херсонщині стартував обласний бібліомарафон «Мова єднання»

У День Соборності України Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова розпочалаобласний бібліомарафон «Мова єднання», який триватиме до 21 лютого й охопить всі райони області.

Працівники читального залу провели годину історії «Соборність. Єдність. Неподільність» для учнів 8-х класів ЗНЗ№54 та для паралелі 5-х класів гімназії №1. Бібліотекарі познайомили школярів з однією зі сторінок нашого минулого – боротьбою українського народу за соборність своїх земель, яка триває і нині.

Учні дізналися, як святкують цей день у різних куточках країни, та зацікавилися книжковою виставкою «Сила в єдності», приуроченою до 100-річчя проголошення Акта Злуки. Виставка має три розділи, у яких представлена література про видатних державних діячів того часу, важливу історичну подію – злуку УНР та ЗУНР та видання, що розкривають значення мови – важливої складової самоідентифікації української нації.

Під час заходів відбулася дискусія про те, чи є мова об'єднуючим фактором для нашої країни, про важливість знання і володіння рідною мовою. Працівники читального залу запропонували учасникам пройти онлайн-тести на знання української мови та на рівень словникового запасу. Школярі із завзяттям та азартом відповідали на питання, виявивши неабияку обізнаність, та долучилися до міні-флешмобу «Ланцюга єднання».

Нагадаємо, що 22 січня 2019 року Україна відзначає 100-річчя з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Сподіваємося, що школярі усвідомили значимість цієї події для держави та кожного громадянина, адже саме в руках молоді майбутнє України, і саме від неї залежить, якою буде наша держава!

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон