Що на Херсонщині перспективно і корисно

Співробітники Херсонського державного аграрного університету дослідили можливість створення на Півдні України ферм з вирощування мідій та устриць.

За результатами досліджень науковці дійшли висновку, що на північно-західній частині Чорного моря України, зокрема Херсонщині, можна і варто створювати підприємства з виробництва цих морепродуктів. До того ж вирощування мідій справа не тільки прибуткова, а й дуже корисна для довкілля.

«Одна мідія фільтрує близько 50 — 100 літрів води на добу, — наголошує виконуючий обов'язки завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев.

— Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів. Зараз у кращих місцях вона не перевищує п'яти метрів. Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю. Статистично доведено, що жителі України можуть споживати близько 140 тисяч тонн мідійної продукції на рік».

До речі, у 70-80-х роках минулого століття на Півдні України вирощували мідій. Цим займалися фахівці з Криму, Одеської та Херсонської областей. Але сьогодні підприємці й фермери не ризикують б ратися за таке виробництво без підтримки на законодавчому рівні.

Руслана ЗІНЧЕНКО
Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон