За результатами досліджень науковці дійшли висновку, що на північно-західній частині Чорного моря України, зокрема Херсонщині, можна і варто створювати підприємства з виробництва цих морепродуктів. До того ж вирощування мідій справа не тільки прибуткова, а й дуже корисна для довкілля.
«Одна мідія фільтрує близько 50 — 100 літрів води на добу, — наголошує виконуючий обов'язки завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев.
— Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів. Зараз у кращих місцях вона не перевищує п'яти метрів. Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю. Статистично доведено, що жителі України можуть споживати близько 140 тисяч тонн мідійної продукції на рік».
До речі, у 70-80-х роках минулого століття на Півдні України вирощували мідій. Цим займалися фахівці з Криму, Одеської та Херсонської областей. Але сьогодні підприємці й фермери не ризикують б ратися за таке виробництво без підтримки на законодавчому рівні.
Руслана ЗІНЧЕНКО
Сільські Вісті