Енергетичний ринок Херсонщини потрапить під контроль відомого олігарха?

Один з найбільших приватних енергохолдингів України «ДТЕК» олігарха Рината Ахметова продовжує монополізацію енергетичного ринку. На думку експертів "Херсонобленерго" також незабаром потрапить під контроль цієї корпорації.

За інформацією голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса: «Після угоди з російською групою VS Energy, за якою Ахметов викупив Київобленерго та Одесаобленерго за 250 млн доларів, готується ще одна. ДТЕК планує поглинути і решта 5 обленерго, які залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Рівнеобленерго».

На сьогодні «ДТЕК» належить 15% всіх розподільних електричних мереж. З покупкою ще двох обленерго у власності буде 25% всіх роздрібних мереж, а після поглинання інших 5 обленерго у його власності опиниться 42% всіх українських роздрібних електричних мереж або 344 тис. км.

"Нині в руках Ахметова понад 70% теплової генерації,– Він хоче домогтися такого ж становища в електроенергетиці. Якщо це йому вдасться, то контролюватиме левову частку збутових. Цією оборудкою може не обмежитися, а викупити ще кілька пакетів акції обленерго, які в приватній власності. Ахметов любить створювати монополії. Як на мене, ці апетити мав би обмежити Антимонопольний комітет. Але він сліпий і глухий у цих питаннях Якщо в Україні десь проявляються тенденції монополізму, він їх не бачить", – коментує експерт центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

На думку Михайла Гончара, якихось небезпек для споживачів таке поглинання обленерго не повинно нести. Згідно третього енергопакету Євросоюзу «ДТЕК» має забезпечувати вільний доступ до розподільчих енергомереж усіх, хто бажає купувати електроенергію для кінцевих споживачів – промислових чи побутових.

– Але це гарно виглядає лише на папері, – продовжує експерт. – Реально ж буде по-іншому. Створюватиметься купа набито незалежних енерготрейдерів, які будуть формально бронювати у обленерго квоти на передачу енергії. Таким чином не пускати на ринок інших. Через володіння левовою часткою обленерго Ахметов намагатиметься блокувати доступ до кінцевого споживача «Енергоатому», який є найбільшим виробником електроенергії. З 1 липня має працювати ринок електроенергії у відповідності з прийнятим раніше законом. «Енергоатом» матиме найбільші конкурентні переваги на ринку електроенергії. Повториться ситуація, яка нині є на ринку газу. Контролюючи, понад 70% облгазів, структури Дмитра Фірташа не пускають до кінцевого споживача НАК «Нафтогаз України».

Тобто, Ахметов хоче повторити трюк Фірташа: захопити контроль над більшістю обленерго і заблокувати «Енергоатому» та іншим трейдерам прямий доступ до споживачів. А потім запропонувати свої умови доступу, щоб «Енергоатом» практично віддавав електроенергію по собівартості ахметівським трейдерам.

У такий спосіб він хоче продовжити паразитування на атомній генерації. Це відіб'ється і на кінцевих споживачах. Із введенням ринку електроенергії ціни мали б у перспективі за кілька років знизитися. Відтак у Ахметова з'явиться можливість грати на їх підвищення.

За матеріалами Нова Каховка.City

Довідка: Засновником акціонерного товариства «Херсонобленерго» була держава в особі Міністерства палива та енергетики України. На сьогодні власниками ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» через володіння акціями є акціонери. З них близько 40 юридичних осіб і понад 1700 фізичних осіб.

Мажоритарним акціонером ПрАТ «ЕК «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО» є Товариство з обмеженою відповідальністю «ВС ЕНЕРДЖІ ІНТЕРНЕЙШНЛ УКРАЇНА». ЙОго власником є компанія VS Energy International N.V., зареєстрована Торгово-промисловою палатою Нідерландів 07.01.2002 р.

Кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) компанії VS Energy International N.V., є фізичні особи, а саме: громадяни Німеччини Марина Ярославська та Олег Сізерман та громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Валтс Вігантс, Артурс Альтбергс, які опосередковано володіють в сукупності 94,51% (в рівних частках) статутного капіталу ПрАТ «ЕК «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО», і які діють самостійно від свого імені та за свій рахунок.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон