На Херсонщині готелі втратили право на зірки

Заманюючи гостей, власники готелів на Херсонщині у своїй рекламі часто-густо зазначають, що рівень комфортності в їхніх закладах відповідає трьом або чотирьом зірочкам. Відповідно, й гроші за проживання правлять не менші, ніж десь у турецькій Анталії.

Брехлива реклама комфорту не додає

Судячи з того, що кількість відпочивальників у регіоні невпинно збільшується і вже сягає 3,5 мільйона на рік, рекламі охоче вірять. А дарма. Бо що на азовському та чорноморському узбережжі, що в містах області немає ЖОДНОГО готелю, який мав право претендувати бодай на якісь зірочки! Тому відсутні й гарантії якісного сервісу.

Свого часу у краї пройшли сертифікацію та отримали ліцензії на присвоєння певної категорії комфортності (тих самих зірочок) лише шість таких закладів. З них тільки один — готель «Фрегат» у Херсоні — відповідав категорії «три зірки», всі інші заледве дотягнули до однієї чи двох. Але категорійність треба підтверджувати кожні п'ять років — час вийшов, а власники готелів цього не зробили і навіть відповідних заявок не подали. Тож на сьогодні про сервіс із зірками приїжджим на Херсонщині залишається тільки мріяти.

При цьому раніше присвоєння категорії було добровільним вибором готельєрів. Але з червня 2018 року в Україні набрала чинності норма Закону «Про туризм», яка робить цю процедуру обов'язковою. Вона нескладна — треба лишень пройти сертифікацію, запросивши для цього спеціалістів державного підприємства «Херсонстандартметрологія» і отримати ліцензію Мінекономрозвитку.

Залежно від розміру готелю процедура сертифікації може тривати від тижня до одного місяця, а коштує від 3 548 до 4 681 гривні, каже інженер відділу сертифікації ДП «Херсонстандартметрологія» Олена Бондар. Це досить помірна сума, що відповідає витратам на тижневе проживання в готелі на морі родини з трьох осіб. Але сплачувати її ніхто не поспішає.

Без конкуренції немає розвитку

Адже власникам готелів і так добре: влітку гостей стільки, що порожніми номери за будь-яких обставин не залишаються. А зиму можна будівлю законсервувати і пересидіти міжсезоння у режимі економії. Тим більше, що санкції за відсутність «обов'язкової» категорії законотворчі та контролюючі органи передбачити або не встигли, або забули. Звісно, за умов жорсткої конкуренції бізнесмени наввипередки намагалися б отримати вищу категорію комфортності.

Та після окупації Криму клієнтів для всіх готельєрів влітку вистачає з надлишком, і жодних причин боротися за зайву «зірочку» в них немає. А з осені до весни ризикують працювати тільки окремі готелі (за винятком міських), тож і їм приїжджих вистачає без додаткових інвестицій для доведення престижності закладу.

Тож маємо: відсутність конкуренції вочевидь гальмує розвиток туристичного бізнесу. І наплив курортників на Херсонщину, за великим рахунком, у чомусь навіть починає їй шкодити. Хоча місцеві чиновники, котрі охоче розповідають про небачені досягнення у рекреаційній сфері, незручну тему про «зірочки» замовчують. Усім же й без них пречудово живеться!

ФАКТ

Торік у Херсонській області послуги з тимчасового проживання надавали 130 готелів. Вартість проживання — від 340 до 1 300 гривень за добу.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон