Херсонські ліфти: міська влада ставить експерименти над людьми

Мешканці багатоповерхівки, що знаходиться за адресою Кіндійське шосе будинок 30, з моменту заселення у свої квартири, звикли обходитися без ліфта. Вони вже й погубили свої сподівання, що колись вдасться піднятися у свої квартири не сходинками...

Утім, на початку 2018 року надію на комфорт їм подарували депутати Херсонської міської ради, передбачивши кошти у міському бюджеті на ремонт ліфтів. Але усе інше, що відбувалося далі навколо довгоочікуваного ремонту, можна назвати експериментом над людьми.

З якогось дива, міська влада доручила процес роботи не херсонському, а миколаївському підприємству, яке 17 травня 2018 року тільки-но отримало дозвіл на проведення робіт підвищеної небезпеки, до того ж не беручи до уваги відсутність у наймачів досвіду на виконання робіт і штату працівників.

За словами мешканців, ремонтувати ліфти спочатку приїжджали механіки із Житомира. А вже закінчували роботи зовсім інші працівники. Розпочалися роботи по відновленню підйомників у середині червня цього року, у вересні – закінчилися. За свою роботу миколаївське підприємство отримало майже мільйон гривень. Однак станом на сьогодні мешканці не мають можливості користуватися цими ліфтами.

Як їм живеться розповідають: «Ми у 2 під'їзді мешкаємо. Заселилися, фактично, з часу здачі будинку. А ліфти так і не працюють вже більше 20 років. Ми сюди заселилися давно. Зараз начебто ліфти зробили, але не запустили. Чекаємо. Різні комісії ходять перевіряють, але поки дозволу немає.

Ми тут 12 років живемо. У мене 2 дітей. Як зі старшою донькою ходили пішки, так і з молодшою продовжуємо це робити. Був час, хоч коляску можна було залишати внизу. А зараз й цього немає.

А ще у нас у під'їзді мешкають інваліди та пенсіонери. Та й дітей у нас багато, батьки також носять їх на руках уверх-вниз. До речі, візуально ліфти вже зроблені - і кабінка змонтована, причеплені кнопки виклику, я бачила, коли двері було відкрито. Але чому не запускають, не маю уявлення».

Допомогти розібратися в ситуації, у чому ж причина простою відремонтованих ліфтів, попросили обслуговуючу ліфтову організацію ТОВ «21 століття Херсон-Сервіс», За словами її директора Даниляна Сурена Тиграновича, даний ремонт ліфтів виконано з порушенням правил будови і безпечної експлуатації ліфтів. А саме замінено, принципово електричні та механічні схеми роботи ліфтів без узгодження із заводом-виробником.

Після ремонту херсонські експерти оглянули підйомники і відмовилися давати дозвіл на їхню експлуатацію. Але такий дозвіл, з порушенням методів огляду, видав миколаївський експерт. На даний час керівник підприємства письмово звернувся ЄТЦ та управління Держпраці у Херсонській області, аби отримання роз'яснення щодо можливості експлуатації ліфтів, із огляду на виявлені порушення. А головне, наскільки безпечно це буде для мешканців самої багатоповерхівки.

У самих же мешканців Кіндійського шосе, будинок 30 є також запитання і адресують вони їх міській владі Херсона. Їх цікавить, чому саме новоствореному миколаївському підприємству доручили ремонт підйомників? Чому кошти з міського бюджету пішли в інше місто? Чому безпосередньо заробітки пішли до сусідів, а не залишилися в самому місті? Хто буде відповідати за витрачені кошти та коли нарешті ліфти запрацюють, а над мешканцями перестануть проводити експерименти?

І так уже навздогін, між іншим, херсонці запитали: невже міська влада настільки осліпла від наживи і зачерствіла серцем, аби обмінювати свої меркантильні інтереси на людське життя і здоров'я?

Оксана КОРІННА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон