У Херсоні відзначили 100-річчя незалежності Республіки Польща

У минулу неділю, 25 листопада, Херсонське обласне товариство поляків „Полонія" в Дитячій музичній школі №1 провело урочистості заходи з нагоди цієї знаменної події.

У святкуванні, зокрема, взяли участь: консул Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі Ярослав Големба, радник голови Херсонської обласної державної адміністрації пан Павло Гавриш, начальник Управління культури Херсонської міської ради Лариса Косенко, громадські активісти міста, творчі колективи ЗОШ №№16 та 11, а також представники грецької, єврейської (УВО „ХАБАД") німецької (Херсонське обласне товариство німців „Відергебурт"; Херсонський міський центр німецької культури), ромської, корейської, болгарської громад.

Голова Херсонського обласного товариства поляків Розалія Липинська та активісти „Полонії" розповіли про перипетії розвитку польського визвольного руху у 18-му – першій чверті 20-го століття.

Вокальний ансамбль „Полонії" виконав низку історичних пісень з музичної спадщини польських повстанців – борців за незалежність своєї країни. Цікаві музичні та поетичні номери польською мовою, також представила присутнім шкільна творча молодь, яка отримала подарунки від організаторів свята.

Концертна програма виконувалась із мінімальним використанням електронних пристроїв. Домінував живий звук. Мелодичні польські пісні з репертуару вокального ансамблю „Полонії" звучали під акомпанемент роялю, занурюючи слухачів у автентичний музичний світ польського народу.

Справжня польська музика звучала як і в ті далекі буремні часи. Звучала музика справжніх шанувальників, які багато уваги та творчих сил приділяють вивченню польської пісенності.

Директор Херсонської ЗОШ № 16 Людмила Шалаєва у промові відзначила, що зазначений навчальний заклад є унікальним не тільки для Херсонщини, а й для всього півдня України (повна назва школи – Херсонська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №16 із вивченням мов національних меншин).

Адже в цьому навчальному закладі діти мають додаткову можливість вивчати польську, німецьку та новогрецьку мови. Багато уваги приділяється вихованню учнівської молоді в дусі ідей толерантності. „Від мови ми йдемо до культури, а через культуру до взаєморозуміння відзначила" - Людмила Шалаєва, вітаючи польську громаду зі святом та дякуючи херсонській „Полонії" за тісну та плідну співпрацю.

Голова Херсонського обласного товариства німців „Відергебурт" Володимир Рефлер також привітав польську громаду зі святом, а лідерка херсонського регіонального відділення Асоціації корейців України Людмила Видріган подарувала „Полонії" збірки історичних польських пісень (деякі з них звучали й на концерті).

Розалія Липинська наголосила, що в історії Польщі та України є багатого спільного, і всі ми, українці та поляки, маємо сприяти подальшому розвитку дружніх двосторонніх відносин.

Георгій БЯНОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон