На курорті Херсонщини реконструюють очисні споруди

Масштабна реконструкція старих очисних споруд розпочалася у курортному Генічеську на Херсонщині.

Проект, вартість якого, за даними офіційного сайту міськради, перевищує двадцять мільйонів гривень, фінансується як здержавного бюджету, так і з муніципальної скарбнички.

Він передбачає облаштування двох «касет» біологічного очищення стоків каналізації місткістю у 500 кубометрів кожна, та прокладання 2,3-кілометрового трубопроводу, яким знезаражені води далі надходитимуть до загального колектору. Всіма технологічними процесами буде керувати автоматична система управління – у випадку збоїв чи аварій «штучний інтелект» негайно передаватиме інформацію про них у диспетчерську для вжиття необхідних заходів.

Втім, головної екологічної проблеми району навіть така дороговартісна реконструкція не вирішує. Адже окрім Генічеська, поруч є ще популярний курорт Арабатська стрілка, куди влітку приїжджають сотні тисяч відпочивальників. І 82 тутешні оздоровниці на 17 тисяч місць взагалі не підключені до централізованої каналізації – фекалії тут стікають у локальні накопичувачі, а потім їх вивозять автоцистернами.

І така кількість вигрібних ям узбережжя Азовського моря аж ніяк не оздоровлює. Ще за часів СРСР почали були готувати проект будівництва нового каналізаційного колектору від Генічеська до Арабатки, але ще тоді не вистачало на це коштів.

Зараз же відшукати більше п'ятдесяти мільйонів гривень на такий проект і поготів не вдається – добре, що хоч на локальну реконструкцію спромоглися.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон