На Херсонщині за ухилення від служби — жорсткі санкції

— Щороку відбувається приписка до призовних дільниць юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років. У середньому це 4500—5000 осіб по області,— зазначив під час прес-конференції у прес-клубі «Новий день» заступник військового комісара — начальник відділу комплектування та призову Херсонського обласного військового комісаріату підполковник Анатолій Корнієнко.

— Керівники ЖЕКів, ОСББ, підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності, на які покладено ведення первинного обліку військовозобов'язаних і призовників, щороку подають до відповідних військових комісаріатів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. Подальші медогляд, відбір кандидатів для вступу на навчання у військові виші, вивчення морально-ділових якостей та можливих особливих сімейних обставин призовників дозволяють розібратися зі станом придатності до служби чи потребою у її відстроченні.

Нагадаємо, що до дня відправлення у військові частини особі має виповнитися від 20 до 27 років. Відстрочку від служби уповноважені надавати призовникам призовні комісії — за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти. За ухилення від призову загрожує обмеження волі на строк до 3 років.

Відповідно до закону роботодавці зобов'язані повідомляти військкомати про своїх співробітників призовного віку. Якщо ж на роботу взяли людину без приписного або військового квитка, доведеться заплатити немалий штраф.

У період поточного призову на строкову службу згідно з планом на Херсонщині мають призвати 747 осіб. З завданням справляються, щоправда, з різною успішністю в розрізі районів. Найкраще поставлена робота в Голопристанському, Каховському районах та Новій Каховці.

Найскладніше дається призов у Херсоні, де надто багато таких, хто ухиляється. Ускладнює роботу велика неявка на призовні дільниці за повістками — з 9549 осіб з'явилися для проходження медогляду менше половини. Не кращає і стан здоров'я призовників. Ті, хто визнані придатними до служби, перевагу віддають службі у ВМС, Нацгрардії та Сухопутних військах.

Також йшлося про загони територіальної оборони, які були сформовані в кожному районі, а нині переформатовані у батальйони та зведені в бригади, що має покращити керованість та боєздатність таких військових частин, упевнений начальник відділу тероборони підполковник Андрій Тимощук.

— Таких бригад буде не менше однієї на область, а їх управління здійснюватимуть відповідні оперативні командування Сухопутних військ, — пояснює він. — При цьому в області також залишаться окремий стрілецький батальйон та рота охорони військових комісаріатів. Бригада тероборони комплектується військовослужбовцями та резервістами, які призиватимуться у разі необхідності. Резервісти регулярно проходять підготовку на навчальних зборах.

Основною перевагою для тих, хто уклав контракти на проходження військової служби у військовому резерві бригади тероборони, є призов у випадку оголошення мобілізації до складу цієї бригади та виконання службових обов'язків лише на території нашої області.

Ксенія АЛІСОВА
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон