Скадовську треба плакати

Такі слова почула директор Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Силюкова у минулий понеділок,19 листопада у Скадовську, яку запросили на засідання робочої групи з питань децентралізації та об'єднання територіальних громад.

...Сказати, що була здивована запрошенню — нічого не сказати, адже поодинокі ініціативи щодо створення ОТГ спостерігаю з 2016 року, але жодна з них не дійшла фінальної стадії. Скадовська ОТГ у складі з Приморською, Ульянівською та Антонівською сільськими радами благополучно існувала б вже роки два, якщо б Антонівська сільська рада своєю відмовою не відрізала б шлях двом іншим сільським радам. Тоді у нас було все — розрахунки, чітке бачення майбутнього розвитку, але не було згоди суміжної громади.

Лазурненська селищна рада організовувала громадські слухання у березні, і як часто буває з досвіду, знайшлася критична маса супротивників, які й прийняли злополучне рішення. Проте, рішення це так і не було винесено на розгляд місцевих депутатів, свідомо, як вияснилося, не винесено. Новомиколаївська сільська рада з активною головою громади Є.Глєбовою вже більше року предметно «бодається» з Михайлівською сільрадою, виборюючи своє право на ОТГ довго і важко.

Багато було сказано. І спектр сказаного від давно звичних міфів про зраду і «небачення» сенсу реформ до цілком конструктивних пропозицій і, як мені здалося, нарешті готовності до серйозних розмов. Чесно — дуже боюся злякати цей крихкий діалог. Адже думок багато, бажань також, а конкретики поки малувато. І все ж таки сподіваюся, що в ці останні місяці року ми зможемо зрушити з мертвої точки.

З того, що звучало від місцевих голів, дозволю собі згадати (без прізвищ):

«Всі сільські ради бачать, що наші очильники думають по-різному, районна рада доносить одну інформацію, районна державна адміністрація — іншу. Коли громади отримують інформацію, що все погано — чи захочуть вони об'єднувалися?а поки один в ліс, другий по дрова — нічого не буде».

«Ми мали своє бачення — Тарасівка, Антонівка та Приморське, тому дали відмову Благодатному. Але ми розуміємо, що об'єднання неминуче, це добре розуміємо».

«Скадовську треба плакати. Ті громади, які об'єдналися, вже живуть зовсім по-іншому. Недбалі господарі завжди будуть, пасивність завжди буде. Але ті, які хочуть працювати — ті працюють».

«У нас було проведено громадське обговорення, але громада проголосувала проти».

«Хто б не приїхав, Гройсман чи Порошенко, не потрібно розповідати , що нам буде добре, якщо не буде добре. Скадовська громада ще у 2016 році прийняла всі рішення, але рішення не було прийнято Антонівською сільрадою, яка найближче до нас, чим зробила об'єднання неможливим. Враховуючи, що так гостро постає питання зараз, ми найближчою сесією знов піднімемо це запитання».

Приємно, що подальша доля району цікавить обласну раду. У заході взяв участь заступник голови обласної ради Віталій Булюк. І рада була почути його думку не лише як депутата, а й як мешканця районного центру.

Але особливо вразили слова голови районної ради, який нарешті відкрито озвучив те, що він не проти добровільного об'єднання (насправді, це була новина): «Коли приймався план (Перспективний план формування територій громад Херсонської області), нас не підтримували — я бачу об'єднання в єдину територіальну громаду з адміністративним центром в м.Скадовськ. Якщо є такі громади, що хочуть створити своє — я нічого не маю проти».

Шановний Олеже Федоровичу, щиро сподіваюся, що районна рада стане помічником, а не блокатором процесу реформ. І нехай цей шлях непростий, пройти його доведеться в будь-якому випадку.

Зі свого боку можу запевнити, що ми зробимо все, щоб з нового року мати повне право викреслити Скадовський район зі списку «районів-штрафників», в яких до цього часу не створено жодної ОТГ. Удачі нам, - побажала Оксана СИЛЮКОВА.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон