Науковець певен, що місцеві аграрії можуть сміливо займатися вирощуванням цієї культури. Дерево хурми не боїться морозів, шкідників, майже не хворіє.
За словами Івана Мринського, плоди, вирощені в умовах півдня України, за смаковими властивостями можуть успішно конкурувати з привезеними із-за кордону.
Однак, наголошує учений, щоб виростити дерево, яке буде регулярно і щедро плодоносити, необхідно дуже ретельно підібрати посадковий матеріал. Також хурма потребує дбайливого догляду, зокрема, у початковий період росту її потрібно багато поливати.
Окрім хурми, на Херсонщині розширюється виробництво ще однієї не типової, як для нашого сільського господарства, культури. Фермер Олег Демченко біля селища Любимівка в Каховському районі вирощує крокуси.
Саме завершується збирання врожаю тичинок цих квітів. Після сушіння вони «перетворюються» на популярну в світі спецію — шафран. Торік херсонський аграрій з 2 га зібрав близько 5 кг сировини. Він розширив плантацію до 4 га, тож врожай очікується більший.
Частина зібраного йде за кордон, на решту є попит в Україні. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської, Київської, Вінницької та Хмельницької областей.
Устина ГРЕЧАНЮК
Сільські Вісті