Фахова майстерня для управлінців при Херсонській обласній раді

Про інноваційні можливості, спрямовані на економічне зростання регіонів говорили сьогодні, 15 листопада, в Херсонській обласній раді.Серед учасників одноденної фахової майстерні: управлінці Херсонщини – представники обласної та районних рад.

На початку заходу заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова відзначила користь таких тренінгів, оскільки вони дають можливість по-новому поглянути на управлінську систему не лише України загалом, але і кожної громади окремо, відкрити для себе інноваційні управлінські інструменти, знайти нові шляхи економічного зростання свого регіону.

«Особливо це важливо сьогодні, коли, на жаль, наші програми спрямовані не на розвиток, а на залатування дірок. Збудовані у радянський час системи водо-, газо- та електрозабезпечення вже віджили свій вік і потребують негайного ремонту або заміни. Тож, ми спрямовуємо вільні кошти саме на це. Прикро, але наразі у нас немає можливості розмахуватися глобальними програмами, хоча ідей є чимало», – зазначила депутат облради Оксана Рукавішнікова.

Під час обговорення всі погодилися з тим, що економічне зростання об'єднаних територіальних громад напряму залежить від бізнесу.

Тому головне завдання управлінців – залучити на свою територію інвесторів та бізнесменів, які, працюючи в тій чи іншій громаді, сплачуватимуть податок в її бюджет, а звідси і економічне зростання.

Так як Херсонщина, в першу чергу, аграрна область, то і ведення бізнесу має бути саме в сільському господарстві. Для прикладу, модератор заходу Ія Дегтярьова представила досить швидке економічне зростання села Лосятин Тернопільської області, де спочатку було відкрито сільськогосподарський кооператив «Ягідний край» з виготовлення паливних брикетів, потім полуничний кооператив, а сьогодні вже планують відкривати малиновий кооператив.

Оскільки третина районних центрів Херсонщини знаходиться поблизу морів, то на другому місці у нашому регіоні має бути розвиток туристичної діяльності, а на третьому – приватне підприємництво.

Проте, необхідно не забувати і про проблеми, які можуть виникнути при веденні бізнесу в Україні. Лідирує у цьому антирейтингу девальвація гривні, корупція, політична нестабільність, ставки податку та податкове врегулювання. Вже перша п'ятірка проблем ведення бізнесу на території нашої держави змушує більшість іноземних бізнесменів відмовлятись від інвестування.

Розуміючи всю складність, представники обласної та районних рад впевнені, що це не привід сидіти, склавши руки. Необхідно шукати нові можливості та шляхи розвитку свого краю, адже двері відчиняють лише тим, хто в них стукає.

За матеріалами Херсонської обласної ради

Відзначимо, захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який впроваджується Асоціацією міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад за фінансової підтримки USAID.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон