У Каховці завершились «Дні українського кіно»

Із 7 по 11 листопада у Каховці проходив кінофестиваль «Дні українського кіно». Протягом 5 днів сеанси безкоштовно відвідали понад 2500 каховчан.

За словами місцевих, кінофестиваль «Молодість» надав чи не єдину можливість побачити сучасні українські фільми, ще й безкоштовно.

Жителька міста Зинаїда відвідала всі покази в рамках «Днів українського кіно». Жінка розповідає, її чоловік зараз несе службу в зоні військових дій на Донбсі, тож на сеанси вона приходить сама: «Ходила на покази щодня. І мультик, і документальні, і художні фільми вражають. Емоції переповнюють. До нашого Будинку культури на гастролі приїжджають театри та артисти із концертами, а от кіно показують не часто», - зізналась жінка.

Найбільший попит викликав мультфільм «Викрадена принцеса». Обидва сеанси, денний та вечірній зібрали повні зали Будинку культури «Меліоратор». Зацікавили глядачів фільм Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва» та документальний фільм Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер». Картини представили кастинг-директорка Ольга Клименко («Чужа молитва», «Киборги») та військовий-доброволець, герой та співавтор «Війни химер» Валерій Лавренов.

Вперше до проекту долучився Віктор Жданов, виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Кіборги». Актор зізнався, що народився на Херсонщині і йому було цікаво дізнатись, як фільм сприймуть на його малій батьківщині.

«Проект дуже потрібний саме зараз, і команда кінофестивалю «Молодість» стала першою, хто здійснює таку масштабну ініціативу.

Українське кіно зняте для українців, я приймав участь у створенні фільму «Кіборги», тож із задоволенням представляю його глядачам», - розповів Віктор Жданов.

Головна мета проекту – звернути увагу на відсутність кінотеатрів у маленьких містах України. Адже тепер, коли місцева влада отримала можливість розподіляти кошти на місцях, це має сприяти утворенню нових кінозалів.

КМКФ «Молодість» показує, як актові зали будинків культури можна перетворити на місця для демонстрації кінокартин. Із собою організатори привезли усю необхідну апаратуру: 4-метровий екран із кінопроектором, обладнання для демонстрації фільмів у цифровому форматі, професійний звук тощо.

Каховка стала вже 5 містом, де проходять «Дні українського кіно». До цього проект із успіхом відбувся у м. Берегове (Закарпатська область), м. Сторожинець (Чернівецька область), м. Чорноморськ (Одеська область), м. Вознесенськ (Миколаївська область).

Більшість фільмів у програмі вироблені за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

На авторів найцікавішого питання чекають приємні сюрпризи від «Молодості» – сувеніри із символікою «Днів українського кіно»: футболки, кепки, чашки, значки, парасольки тощо.

КМКФ Молодість

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон