Проекти Херсонської облради працюють для громади

В рамках проектів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області, запроваджених обласною радою, встановлено сучасну систему опалення в Будинку культури Інгулецької сільської ради.

Без жодної системи опалення за будь-якої погоди. Таким довгий час було основне місце дозвілля цілої громади – Інгулецький сільський Будинок культури, який обслуговує одразу три населених пункти (села Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна).

У холодних приміщеннях працювали робітники, відвідувачі БК, учасники художньої самодіяльності, а це понад 80 чоловік (діти, студентська молодь, жіночий ансамбль «Жива вода», хореографічний колектив «Інгулець», жіноче об'єднання «Берегиня», гуртки дитячої творчості).

Влітку цього року ситуація змінилася – в сільському Будинку культури з'явилася сучасна система опалення «Білюкс». Вона дає можливість не тільки створити комфортні умови для працівників та відвідувачів клубу, але й суттєво знизити витрати на енергоносії.

Встановлення сучасної системи опалення в Будинку культури Інгулецької сільської ради стало можливим завдяки обласному конкурсу проектів розвитку територіальних громад.

Нагадаємо, ще в 2017 році Херсонська обласна рада започаткувала конкурс проектів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області. До участі у конкурсі були запрошені всі сільські, селищні, міські ради міст районного та обласного значення, районні ради. У результаті проведеного конкурсу 21 проект отримав співфінансування від Херсонської обласної ради.

– По суті це довгохвильові ультрачервоні обігрівачі, – розповідає Інгулецький сільський голова Григорій Василюк. – Ця новаторська система нагріває приміщення до вказаної температури за кілька годин. Можна, щоб працювала вся система, а можна вмикати обігрів в конкретному приміщенні, вибірково.

Наприклад, планується концерт. За дві-три години до його проведення, залежно від температури повітря на вулиці, ми задаємо необхідну температуру, комфортну для глядачів, і вмикаємо систему. Це колосальна економія коштів. За досвідом роботи системи в інших місцях, щоб обігрівати регулярно весь Будинок культури, в найхолодніші місяці роки (січень-лютий) необхідно електроенергії максимум на суму 1100-1200 грн. за місяць.

А це, для порівняння, за нинішніми цінами вартість 150 кг вугілля, якого вистачить буквально на кілька днів.

Реалізація проекту монтажу системи опалення «Білюкс» Інгулецької сільської ради Білозерського району коштувала 119,73 тис.грн. Із них 57 тисяч (47%) було виділено із Херсонського обласного бюджету, ще 57 тисяч (47%) – із бюджету сільської ради, 3,5 тис.грн. (2,9%) взяли на себе ПП «Криниця» с. Інгулець і 2,5 тис. грн. (2,9%) – ТОВ «Теплотема» з міста Полтава.

Як працює ця новаторська система опалення, сьогодні в Інгулецький будинок культури приїздять подивитися не тільки представники громад сільських та селищних громад Херсонської області, а навіть із Дніпропетровщини.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон