Макс Кідрук відвідав Херсон

Вчора Херсон відвідав відомий український письменник – Макс Кідрук.

Як і минулого року, Макс Кідрук приїхав до нас, щоб презентувати свою нову книгу. Цього разу – це роман "Де немає Бога".

У рамках туру #101містоДНБ, який розпочався 24 вересня у Києві, письменник відвідав вже багато міст і містечок України, і ось, нарешті, черга дійшла до Херсона.

До речі, в нашому місті, Макс Кідрук провів дві зустрічі. Про першу з них і піде мова. Прихильники молодого письменника зібралися у Центральній бібліотеці ім. Лесі Українки.

Зустріч розпочалася, звичайно ж, з найголовнішого, - з презентації нового роману «Де немає Бога».

Як розповів сам автор, книга вийшла 1 вересня 2018-ого року, але вже встигла отримати 500 відгуків у соціальних мережах: «Я читаю усі відгуки. І скажу, що для автора найбільш приємне не отримати позитивний відгук, а отримати той відгук, у якому читач або читачка робить акцент на тому моменті, на якому ти як автор хотів би, щоб вони закцентували свою увагу.

Мова йде про лист героя Томаса Бартона своєму сину. Цим листом завершується роман, і я писав його стільки ж часу, скільки писав і весь роман! Цілий рік я редагував ось ці три останні сторінки книги.

Що ж стосується відгуків, то серед них трапляються і негативні. Усі вони відзначають стилістичну довершеність роману, але в той же час автори відгуків називають мій роман «найогиднішим з того, що вони колись читали». Для мене це не так. Навряд чи б я присвятив своїм батькам найогиднішу свою книгу».


Роман Макса Кідрука «Де немає Бога» - це шість реальних історій, у яких фігурують шість головних героїв: доведена до відчаю українка з великою сумою грошей, яка ігнорує дзвінки від чоловіка, росіянин-пілот, який намагається приборкати аерофобію після загибелі коханки в катастрофі рейсу MH17, найвідоміший політик Баварії на пікові кар'єри, який ненавидить свою роботу, гравець американської Національної футбольної ліги, життя якого розвалилося після одного невдалого розіграшу, таємний папський кардинал, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви. Одним словом, - незнайомці з різними долями. Що ж їх об'єднує? Рейс 341, авіакатастрофа.

«Ці шість розповідей базуються на шести реальних історіях, які найбільш мене вразили впродовж великого періоду – 5-ти років. Важлива річ, яка об'єднує ці історії – це авіакатастрофа. Та, попри все, її опис займає значно менше десятої частини роману», - розповідає автор.

За словами Макса Кідрука, роман «Де немає Бога» важливий для нього, і ось чому: «По-перше, він про всі речі, які я люблю, і, в яких, як я вважаю, трохи розбираюся. Це гори, авіація, релігія, політика, американський футбол, тощо. По-друге, цей роман про всі ті речі, які є важливими для мене в мої 34 роки».


Назва нової книги письменника досить незвична і така, що одразу привертає увагу. Але вона немає жодного стосунку до релігії: «Я чудово усвідомлюю, що вона здається провокативною, але, я вас застерігаю, не потрібно її такою сприймати.

Роман не просто не є контрарелігійним, він взагалі не про релігію. Назва «Де немає Бога» є метафоричною. Ця назва символізує ті ситуації і ті місця, де зникають підпірки з законів, соціальних норм, релігійних догм, які примушують нас поводитися так, як ми поводимся серед нам подібних. Назва – це фрагмент цитати з роману нобелівського лауреата Жозе Сарамагу. Ця цитата - це перший епіграф до моєї книги».


Окрім презентації книги «Де немає Бога», на зустрічі з херсонцями Макс Кідрук охоче відповідав на запитання та поділився своїми творчими планами на майбутнє, заінтригувавши новим романом з доповненою реальністю: «Ідея зробити такий роман почала зароджуватися на одній з не дуже хороших презентацій моєї книги, коли в одному містечку на зустріч зі мною зігнали 200 школярів.

Я виступив перед ними, але змінив презентацію так, щоб їм це було цікаво. Але по закінченню презентації хлопчиків і дівчаток як вітром здуло. Тоді ми з командою почали замислюватися, як нам зробити мою книгу такою, щоб її було цікаво читати школярам. Так і виникла ідея з доповненою реальністю. У чому вона полягає? До нового роману ми розробляємо безкоштовний цифровий додаток, який можна буде завантажити у плей-маркеті. У самій книзі буде багато ілюстрацій, на які, наводячи свій смартфон, ви побачите дивовижні речі, які значно розширять, значно поглиблять ваше сприйняття історії».

Після закінчення презентації нового роману «Де немає Бога», херсонці мали змогу придбати книги та отримати автограф від самого Макса Кідрука, який, до речі, пообіцяв приїхати до Херсона і в наступному році.

Наталія РОЖКОВАН

Фото Олександри Рожкован

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон