Андрій Гордєєв: Ми зможемо зробити освіту Херсонщини якісною і доступною

Про це голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявив вчора, 27 серпня, під час щорічної серпневої конференції педагогічних працівників Херсонщини, на якій акцентував увагу на першій глобальній освітній реформі за роки існування нашої незалежної країни.

Цього року 1 вересня майже 13 тисяч школярів почнуть навчання за новим державним стандартом. І наше з вами спільне завдання - створити на всіх рівнях освіти умови для особистого розвитку кожної дитини, сформувати цінності й життєву позицію молодого покоління, яке забезпечить розвиток і процвітання Херсонщини.

Ключовою складовою освітнього реформування є запуск нової української школи. У рамках цієї програми на Херсонщині активно створюються опорні заклади. Зменшиться кількість малокомплектних шкіл, у старшокласників з'явиться можливість профільно вивчати ті предмети, які знадобляться їм для вступу та отримання професії.

Щодо вищої освіти, то впродовж 2017-18 навчального року в області спостерігалося збільшення контингенту студентів - з 24,6 % до 37 %. Це відбувалося завдяки успішному впровадженню обласної програми «Розвиток людського капіталу Херсонщини», яка є унікальною в Україні.

Потенційними учасниками Програми у 2017-му стало 389 осіб, у 2018 році передбачається не менше 400 учасників. Вступ за Програмою триватиме до жовтня місяця.

Тішить, що у 2018 році спостерігається збільшення місць за державним замовленням на 8 %, їх кількість становить 3400 місць.

Ситуація зі вступом у виші Херсона така:

Херсонський державний університет - 1966 студентів;

Херсонський державний аграрний університет - 1193 особи;

Херсонський національний технічний університет – 1272 особи;

Херсонська державна морська академія - 1255 осіб.

Крім того, ми розширюємо вибір спеціальностей на базі університетів. Так, у цьому році створено дві нові спеціальності, а саме: у Херсонському державному університеті «Медицина» з ліцензійним обсягом 150 осіб та у Херсонському державному аграрному університеті «Архітектура та містобудування» з ліцензійним обсягом 50 осіб. Відкриття цих спеціальностей надасть можливість у майбутньому зменшити дефіцит кадрів у медичній та будівельній галузях.

На базі 4-х вишів створено освітні центри «Крим-Україна», де здійснюється консультаційна допомога та супровід абітурієнтів з АР Крим щодо вступу до закладів вищої освіти області. У 2017 році звернулася 761 особа. Всього у наших ВНЗ навчається близько 400 осіб з АР Крим. Кожна дитина з Криму, яка отримує освіту на Херсонщині і повернеться на півострів – це наш агент впливу щодо повернення окупованої території до України.

Дякую за підтримку, сприяння розвитку й покращенню освіти на Херсонщині народному депутату України, першому заступнику голови Комітету з питань освіти та науки, справжньому патріоту рідної держави Співаковському Олександру Володимировичу!

Також висловлюю вдячність кожному вчителю, викладачеві, вихователю та всім працівникам освітянської ниви за небайдужість, вагомий особистий внесок у справу навчання і виховання підростаючого покоління!

Упевнений, якщо будемо разом, то зможемо зробити освіту Херсонщини якісною і доступною!, - переконаний голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон