Проекти від Херсонщини претендують на грант

Завершився етап оцінювання експертами 522 культурно-мистецьких проектів, що пройшли технічний відбір до «Українського культурного фонду».До оцінювання проектних заявок було залучено 58 експертів з восьми експертних рад.

Серед претендентів на гранти є і кілька проектів від Херсонщини. Найвищу оцінку (91 бал) серед них отримав проект відділу культури і туризму Новокаховської міської ради «Кам'яні вишиванки Нової Каховки – патріотичний меседж з минулого молоді сьогодення.

Унікальною особливістю Нової Каховки, скарбом Півдня України є «кам'яні вишиванки», що були створені в повоєнні роки, в часи заборони всього українського, послідовниками школи «бойчукістів» в техніці різьблення по сирому тиньку, та досі прикрашають фасади будинків старої частини міста. Проект спрямований на створення каталогу об'єктів культурної спадщини — «кам'яних вишиванок» Нової Каховки, аби привернути увагу суспільства на необхідність їх вивчення, збереження для нащадків та репрезентації.

Бюджет проекту - 492 094 грн.

Другий проект - «БібліоКемп лідерів читання» КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки». Він отримав від експертів 81 бал. Проект «БібліоКемп лідерів читання» спрямований на досягнення двох рівноважливих цілей:

1) вироблення спільними зусиллями провідних фахівців України сучасної візії діяльності спеціалізованих бібліотек для дітей на підтримку дитячого читання;

2) апробація нового формату всеукраїнського заходу «читай-мандруй-пізнавай».

Загальний бюджет - 370 454 грн. А у фонду просять 301 329 грн.

Проект «Говоримо українською. Читаймо українське» бібліотеки імені Гончара набрав 78 балів. Реалізація проекту сприятиме створенню у Херсоні україномовного осередку, поширенню української мови в органах міської та обласної влади, популяризації української мови, художнього слова, нових імен на літературній та мистецькій ниві Херсонщини; вихованню поваги та любові до українського слова, культури та історії. Бюджет - 266 160 грн.

Херсонський театр імені Миколи Куліша запропонував «Театральний абонемент в бібліотеці». Ідея набрала 78 балів. Проект направлений на налагодження культурного діалогу між регіонами з метою розвитку громад, сприяння креативному розвитку малих територій України та привернення уваги до таких проблем, як зменшення мистецького ресурсу в населених пунктах області через трудову міграцію, вимушене переселення або освітньо-культурну незабезпеченість деяких регіонів, відсутність популяризації сучасної української літератури засобами перформативного мистецтва в регіонах, нестабільність інформаційного простору на прикордонних територіях держави, що граничать з країною-агресором. Бюджет - 151 393,73 грн.

Найменше балів – 56 – отримав проект «Дружба народів» від ГО «Херсонське міське товариство ромів». Цей фестиваль є продовженням роботи нацгромад істориків, журналістів, рекламістів над створенням і пропагандою позитивного іміджу своїх народів та регіонів з метою підвищення інвестиційної привабливості. Бюджет - 213 650 грн.

Усі проекти, які набрали середній бал 70 та більше, переходять на розгляд та погодження Дирекцією Фонду. Та частина проектних заявок, бюджети яких перевищують 150 мінімальних заробітних плат (500 тис. грн.), виносяться на схвалення Наглядової ради (відповідно до ст.9 Закону України "Про Український культурний фонд").

Далі, відповідно до ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі», відбудеться переговорна процедура між грантоотримувачем та Українським культурним фондом щодо укладання договорів.

У вересні, після завершення переговорних процедур, буде опубліковано перелік проектів-переможців.

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон