Херсонський театр – це багато янголів, які його охороняють

Так, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша вже багато років є прикладом серед багатьох обласних театрів України.

Чому запитаєте ви. Та тому що репертуар театру насичений та різноманітний, як класикою, так і сучасними виставами. По-друге, окрему нішу театру займає концертна діяльність, адже у цьому театрі стільки талановитих солістів, яких просто гріх не показувати глядачам.

Це і народна артистка України Олена Галл-Савальська, і заслужена артистка України Ружена Рубльова, і заслужений артист України Сергій Михайловський, і неймовірна Тетяна Мисак, і артистка-вокалістка Таїсія Новачук, і Вікторія та Карина Кириченки, і багато інших, котрі може не так на слуху, але безперечно є важливою частиною трупи театру.

Херсонський театр один з небагатьох, хто катається на гастролі за кордон, як до себе додому. Ну а Україною і поготів. Театр, який має свій бренд – фестиваль «Мельпомена Таврії». Театр, двері якого завжди відкриті для молоді, нових людей і нового в мистецтві.

Але безперечно, що за цією красивою, барвистою ширмою стоїть копітка праця не тільки артистів, а в першу чергу адміністративної частини, а також директора, який на своєму місці вже дуже багато років.

Для директора-художнього керівника Олександра Книги слова «театр – це життя» не просто пафосний вислів, бо ж директор близько тридцяти років працює на те, щоб цей мистецький заклад став осередком культури області. Та так воно направду і є. Однак, як йому вдається тримати титул першості? Хто допомагає йому в цьому? Говорили про тих, хто чомусь завжди лишається за кадром...

Олександре Андрійовичу, хто допомагає театру вже багато років?

- З одного боку, виробництво йде, випускаються вистави, колектив працює, але є багато людей, які залишаються десь поза межами висвітлення. Вони не виходять на сцену, а якщо й виходять то дуже рідко. Але ми їм завжди вдячні, люди, які допомагають театру – це Благодійна рада театру. Всі ці люди, які складають благодійну раду вони вже багато років поряд з театром. Очолює Благодійну раду Бардачов Юрій Миколайович.

Це не тільки наш друг, а й людина, яка дуже любить театр. Знаково для нас і те, що коли ми попросили очолити раду він погодився і вже багато років поспіль виконує цю функцію. А це, повірте, складно, коли людина завантажена власною роботою і роботи цієї дуже багато, то виділяти час, щоб займатись театральними проблемами дуже непросто.

Привідкрийте завісу, які ж проблеми виникають в театрі?

- Розумієте, у нас в театрі 250 чоловік штату. Благодійна рада займається не творчими проблемами, а часто облаштуванням особистих справ його працівників. Інколи, це лікування, інколи вирішенням квартирних питань, інколи побутових, деколи організацій свят – все це лягає на плечі Благодійної ради. Члени цієї ради – це люди, які люблять театр не лише на словах. Вони бувають на прем'єрах, вони знають акторів, вони знають театр з середини.

А хто найактивніший член благодійної ради?

- Один з найактивніших членів благодійної ради це Валерій Боржков. Наприклад, якщо пригадати 90-ті роки, коли ми зарплату отримували сіллю та горілкою «Вогник», то якраз він одним з перших, хто почав нам допомагати. Валерій Боржков платив стипендії молодим акторам театру, шукав кошти для них, забезпечував продуктами тих, хто жив в гуртожитку і не мав змоги собі купити шматок хліба. Допомагав влаштовувати свята, допомагав робити фестиваль «Мельпомена Таврії».

А як підтримує театр місцева влада?

- Театр останні двадцять років не отримує жодної копійки на утримання приміщення. Нам обласний бюджет дає тільки заробітну плату штатного персоналу. Академічна надбавка, на яку має право театр, як академічний із 100% ми отримуємо тільки 35%. Тому заробітна плата акторів театру, а особливо обслуговуючого персоналу, працівників цехів дуже низька.

І тому мені, як директору, постійно доводиться звертатися до всіх небайдужих, а в першу чергу до членів Благодійної ради для того, щоб знайти додаткову копійку. Щоб я міг дати премію актору, який зіграв гарну роль чи ще якимось чином заохотити працівникців, щоб їм хотілось іти в театр на роботу та з натхненням віддавати свою творчу енергію.

А хто з членів благодійної ради є знаковим в історії Херсонського театру?

- Микола Георгійович Баграєв – це людина яка допомогла двадцять років тому створити фестиваль. Адже перший фестиваль був створений на кошти, які знайшов Микола Георгійович і всі ці двадцять років він долучається та допомагає театрові фінансово, як член Благодійної ради і окремо допомагає фінансами на фестиваль.

Це тільки трьох «янголів театру» ми згадали, але їх багато у нашій Благодійній раді і ми з великою повагою до них відносимось, адже на їх ентузіазмі театр росте, розвивається і активно рухається вперед.

Спілкувалась Єлизавета ТАРАСОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон