Микола Баграєв:"Чорноморські Ігри" - це не гра в шоу-бізнес, а його частина

До старту 16-го благодійного фестивалю "Чорноморські Ігри", який цього року традиційно пройде на узбережжі Скадовська з 27 по 29 липня, залишаються лічені дні...

Повернення фестивалю після довгої перерви, вражаючі масштаби запланованого дійства і що чекає на учасників та глядачів "Чорноморських Ігор-2018" розказав засновник фестивалю Микола Баграєв.

- Пане Миколо, минулого року фестиваль "Чорноморські Ігри" повернувся на узбережжя Чорного моря. Розкажіть, з чим була пов'язана 4-річна перерва?

Ні економічна ситуація, ні ситуація з безпекою учасників і глядачів не сприяли проведенню великого дитячого фестивалю. Не скажу, що з'явилися економічні передумови для його відродження. Але життя продовжується і треба думати про майбутнє. А творчий розвиток дітей багато в чому визначає майбутнє країни.

Я знайшов однодумців в особі представників херсонської влади Андрія Гордєєва (глава Херсонської обласної державної адміністрації - Ред.) і Владислава Мангера (голова Херсонської обласної ради - Ред.), ми підтягли громадських діячів і бізнесменів в особі Євгена Рищука і Карла Стурена, і спільними зусиллями змогли відродити Всеукраїнський благодійний дитячий фестиваль "Чорноморські Ігри".

- Чи розглядалися інші локації для проведення "Чорноморських Ігор" після перерви? Чому пріоритетним виявилося узбережжі міста Скадовськ?

Не приховую, варіанти розглядалися. Ясна річ, що концептуально фестиваль повинен проходити на березі Чорного моря. Але, слава Богу, переїжджати нікуди не довелося, "Чорноморські Ігри" залишилися на своїй батьківщині - в Скадовську. Ще раз дякую всім, хто підтримав ідею відродження фестивалю і підтримує його подальший розвиток.

- Судячи з усього, 16-й фестиваль за масштабами організації та мовлення має всі шанси перевершити всі попередні. Чи так це насправді? Розкажіть про процес організації та підготовки до "Чорноморських Ігор". Скільки для цього потрібно часу і людських рук?

Головна мета фестивалю - пошук юних вокальних талантів. І в нинішньому році кількість тих дітей, які пройшли через відбіркові тури, вражає. Їх понад 500! Також ми робимо акцент на максимально корисному дозвіллі конкурсантів. Для них організовуються зустрічі з кумирами, які діляться з дітьми своїм досвідом, проводяться дискусійні клуби для батьків і викладачів за участю авторитетних представників українського шоу-бізнесу.

Такі дискусії вже провели композитор і музичний продюсер Руслан Квінта, генеральний директор "Хіт FM" Віталій Дроздов, режисер і продюсер Олег Боднарчук. Попереду зустрічі з продюсером Оленою Мозговою, музикантом і актором Сергієм Бабкіним, викладачем вокалу Оленою Савіновою. І, звичайно, ж ми намагаємося залишати час для того, щоб діти і батьки познайомилися зі Скадовськом та іншими цікавими місцями Херсонщини.

Але фестивальна тусовка з кумирами та професіоналами, які роблять такі заходи як M1 Awards, "Золота Жар-птиця", "Велике Весілля", "Великий Весняний концерт" - для них понад усе. Що стосується підготовки, то вона почалася у жовтні 2017 го. Спочатку була проведена інформаційна кампанія про 16-х "Чорноморських Ігор", далі прийом і обробка заявок, прослуховування треків і перегляд відео, відбірковий тур ...

Таким чином, в кінці квітня ми вже знали всіх півфіналістів, який поїдуть до Скадовська. А з лютого 2018-го йде процес розробки сцени фестивалю, вирішуються логістичні та інші організаційні питання. У всіх процесах підготовки і реалізації фестивалю задіяно понад 180 осіб.

- Де можна побачити "Чорноморські Ігри" тим, хто не зможе поїхати до Скадовська?

У цьому питанні у нас враховані всі можливі варіанти. По ТБ трансляція гала-концерту і прямі включення будуть на М1. Інтернет-трансляція на OBOZREVATEL, Youtube та Facebook - на офіційних каналах "Таврійських Ігор" та М1.

- Сьогодні нам відомі такі зіркові випускники "Чорноморських Ігор" як Настя Каменських, Надя Дорофеєва, Тіна Кароль... Однак існує і безліч прикладів, коли юні таланти губилися в масі й з часом зовсім кидали вокал або музику. Яка реальна підтримка необхідна сьогодні обдарованим дітям по завершенні фестивалю? Чи можуть вони отримати її в Україні і що для цього необхідно?

У житті трапляються як перемоги, так і поразки. Потрібно вміти робити правильні висновки і продовжувати працювати. На дитячому та юнацькому рівні ти можеш бути чемпіоном, а потім загубитися. І навпаки. Важливо весь час працювати і рости.

У випадку з дітьми багато що залежить від наставників і батьків. Талант, працьовитість і психологія допоможуть досягти потрібних вершин. Вже стало доброю традицією, що на "Чорноморські Ігри" приїжджає Тіна Кароль. Вона - талісман фестивалю.

Успішна, талановита, працьовита. Вона не втомлюється повторювати дітям, що як конкурсантка була всього лише третьою у своїй номінації. Фестиваль дає розуміння того, чи хочеш ти дійсно бути професійним артистом. Адже діти потрапляють у атмосферу реального шоу-бізнесу.

"Чорноморські Ігри" - це не гра в шоу-бізнес, а його частина. Я бажаю всім учасникам знайти свою пісню і свого продюсера. Це дуже важливо. А те, що за фестивалем спостерігають найкращі продюсери - це факт.

- Які ваші особисті очікування щодо 16-го фестивалю "Чорноморські Ігри"?

Нещодавно до рук потрапила фотографія з "Чорноморських Ігор" 14-річної давнини, де я нагороджую Настю Каменських. Мені подумалося, було б чудово, якби нинішній переможець досяг такого ж успіху, як Настя!

OBOZREVATEL

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон