Знову наступає чума свиней на Херсонщину

Два вогнища африканської чуми свиней впродовж якихось чотирьох днів виникли у селах Кізомис та Надеждівка Білозерського району Херсонщини.

Окрім двох загиблих від хвороби, ще 115 тварин тут довелося вилучити на умовах оплати з бюджету за фіксованими ставками для подальшого знищення та спалювання туш. Однак у зону карантинного нагляду потрапили ще десять населених пунктів, мешканці яких утримують понад дев'ятсот голів свиней.

Для обговорення заходів з протидії подальшому "розповзанню" АЧС територією краю навіть скликали екстрене засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській ОДА.

За її рішенням, у області обстежать місця торгівлі м'ясом та м'ясопродуктами (в тому числі на комунальних ринках), перевіряючи й документи про походження цієї продукції. Заборонено також забій свиней у домашніх умовах.

Водночас працівники служби ветеринарної медицини наголошують: вогнища АЧС у особистих селянських господарствах виникають переважно через те, що власники тварин не дотримуються елементарних правил безпеки.

Зокрема, вони підгодовують свиней помиями й зіпсованими продуктами переробки м'яса, які можуть бути заражені збудником АЧС. Він зовсім не шкідливий для людини, але смертельний для свиней.

Торік саме через це серія спалахів "свинської" чуми виникла у тому-таки Білозерському, Іванівському, Олешківському та Голопристанському районах Херсонщини.

І от маємо повторення минулорічної ситуації -- селяни не втомлюються "наступати на ті самі граблі".

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон