Спортивна «фішка» оздоровчого центру на Херсонщині

Пляж заповнений до відмови. Це Лазурне, оздоровчий центр «Прибрежний». Тут відпочивають понад 600 дітей з різних куточків України.

За що ж так люблять діти цей оздоровчий заклад? Все просто: крім відпочинку на морському узбережжі з розмаїтою культурною програмою, що, в принципі, вважається стандартом, «Прибрежний» пропонує власну фішку – спортивне оздоровлення.

Вже кілька років поспіль заклад впевнено укріплює свою інфраструктуру і вона почала цікавити професійних спортсменів і тренерів.

Ось група дзюдоїстів з Миколаєва. Спортсмени перемагають на обласних змаганнях і вже виступали за кордоном. Відпочити вирішили з користю, там, де можна потренуватися – «Прибрежний» підійшов ідеально.

"Звісно, є звичайні турбази, а от саме такої, щоб для спортсменів і просто на березі моря, я ще не бачив. «Прибрежний» - дуже достойний заклад, ми тут вже другий рік відпочиваємо і я бачу, що в порівнянні з минулим літом, тут стало ще більше можливостей для тренувань, - розповів тренер із дзюдо Микола Пустохін.

Після дзюдоїстів на майданчику тренуються каратисти. Це представники київського клубу одного з найпопулярніших бійцівських видів спорту. І якщо минулого року у «Прибрежному» майданчик для східних єдиноборств мав одне, пробне татамі, то сьогодні їх вже чотири.

Поряд розташований багатофункціональний спортивний майданчик з гумовим покриттям для гри з м'ячем. Його теж побудували минулоріч. Доки тривають змагання з волейболу між двома збірними командами «Прибрежного».

Враженнями ділиться тренер Дмитро Ярмусь: «Дивіться, тут можна грати у волейбол, футбол, баскетбол, міні-футбол, а якщо опустити сітку – у великий теніс. Що хочу сказати – майданчик зроблений за найостаннішими технологіями і такі мало, де є в Україні».


Ну а це гордість Херсонщини. Кілька тижнів тому у «Прибрежному» в експлуатацію здали першу чергу об'єкту спортивної інфраструктури олімпійського рівня – стадіон із сучасним покриттям – штучною травою найвищої якості.

Відкриття відвідав віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, який дав високу оцінку тому, що зробив інвестор.

Нагадаймо, як це було: "Таких прикладів в Україні можна перелічити буквально на пальцях однієї руки. Держава зараз вкладає дуже багато коштів в розвиток спортивної інфраструктури, але унікальність даного об'єкту в тому, що це виключно приватні інвестиції.

Це виключно ініціатива Андрія Путілова і це його енергія, завзяття і бізнес-відповідальність. Прекрасний приклад державного приватного партнерства, коли держава створює умови, а бізнес вкладає кошти, - зазначив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

Інвестором у цьому спортивному проекті виступив Механічний завод. Ініціатива створення об'єкту олімпійського рівня належить Андрію Путілову.

Робота у «Прибрежному» кипіла близько двох місяців, у декілька етапів: спочатку з колишнього стадіону вивезли купу ґрунту, потім сюди завезли 120 тон піску та понад 5 тис. тон щебеню, який вкладали шарами задля того, щоб поверхня була рівнесенька і могла поглинати опади.

Завершальний етап – настил штучного покриття, яке теж вкладалося за останніми технологіями, до речі, знадобилося аж 112 тонн гумової крихти!

Стоячи на щойно відкритому стадіоні, ініціатор проекту Андрій Путілов, пригадав – все почалося з відвідання делегацією з Херсонщини Нідерландів, у тій групі перебував і він сам. Побачене за кордоном підштовхнуло до створення спортивного об'єкту найвищого рівня в Україні, звісно, на рідній Херсонщині.

"Я побачив, що в Нідерландах зовсім інший підхід, там нема комунальних і державних підприємств. Там просто держава дає вектор розвитку і вже бізнес в конкурентному середовище здобуває право на будівництво того чи іншого інфраструктурного об'єкту.

Нема ніякої корупції, тому що бізнес, мотивований жорсткою конкуренцією, робить якісно і недорого. Сьогоднішня подія в Лазурному – це один із кроків впевненого руху в Європу. Не треба боятися вкладати кошти у спортивну інфраструктуру.

Я взяв кредит у банку і знаю, що він себе виправдає – на Херсонщині буде спортивна мекка, тренувальний центр олімпійського рівня. Знаєте, мені, як українцю, вкрай болить, що наші спортсмени сьогодні змушені тренуватися у Словаччині, Чехії, Туреччині.

Ми, патріотично налаштований бізнес, маємо змогу і повинні створити всі умови для того, щоб спортсмени тренувалися тут, в Україні", - зізнається голова правління «Механічного заводу», ініціатор проекту Андрій Путілов.

Вже сьогодні на сучасному стадіоні працює професійний тренер із Дніпра. Сергій Грановський знає, як навчити грати у футбол наймолодших: "Зараз перед вами група початкової підготовки, це хлопчики по 6-7 років, які вчаться азам футболу – контролювати і вести м'яч.

Та на такому суперському полі навчити можна кожну дитину, без перебільшення! Отож дуже вдячний ініціаторам цього чудового проекту, який дає можливість готувати хороших футболістів", - зазначив тренер.

Тренування у різних секціях у «Прибрежному» відбуваються постійно, як і змагання: "Просто відпочинок на морі, програма від вожатих і відмінне харчування, у нас воно, до речі, п'ятиразове, - всього цього зараз вже недостатньо для батьків, які прагнуть всебічного розвитку дитини.

Спортивна спрямованість – це те, що відрізняє «Прибрежний» від інших оздоровчих закладів, і з кожним роком ми намагаємося все більше розвивати умови для заняття спортом.

А те, що тут буде база для професійних спортсменів, дітям аж ніяк не заважатиме, навпаки – тренування поряд з тими, хто вже досягнув успіхів, у тому чи іншому виді спорту, стане прекрасним стимулом для малечі", - розповів директор ТОВ «Прибрежний» Ігор Парфьонов.

Між іншим, вже на осінь в оздоровчому центрі «Прибрежний» очікують спортсменів, які готуватимуться до Олімпійських ігор. Адже незабаром тут здадуть другу чергу спортивного ядра – з біговими доріжками і локаціями під стрибки.

Ксенія АТАМАНОВА

Фото facebook

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон