Чого не знають окремі депутати Олешківської райради?

Цього тижня до Олешківської районної ради надійшов ще один документ від тієї ж групи депутатів, які раніше зверталися з вимогою про скликання сесії.

Мова йде про розпорядження, видане 13 особами, про скликання позачергового пленарного засідання Олешківської районної ради з порядком денним щодо дострокового припинення повноважень голови районного органу місцевого самоврядування Павла Потоцького.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Скликанню сесії ради (як чергової так і позачергової) за ініціативою не менш як однієї третини депутатів від загального складу ради, відповідно до ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 18 Регламенту Олешківської районної ради VII скликання, має передувати пропозиція депутатів про скликання такої сесії ради та немотивована відмова голови ради про скликання сесії ради. 8 червня 2018 року на адресу Олешківської районної ради була направлена вимога про скликання позачергової сесії Олешківської районної ради.

Зазначена вимога, відповідно до ч. 5 ст. 18 Регламенту Олешківської районної ради VII скликання, є неподаною, оскільки адресована невірному суб'єкту розгляду та через відсутність мотивованих пропозицій щодо скликання сесії ради, про що було повідомлено заявникам у встановлений законом двотижневий термін. З огляду на зазначене, відсутні обставини для скликання позачергової сесії за ініціативою не менш як однієї третини депутатів.

Окрім цього, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено перелік та назву актів органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Зокрема визначено, що видавати розпорядження має право виключно голова відповідної ради.

До того ж ч. 10 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ч. 9 ст. 18 Регламенту Олешківської районної ради VII скликання передбачено, що при наявності відповідних обставин, за рішенням не менш як однієї третини депутатів може бути скликано сесію ради з обов'язковим повідомленням депутатів ради та населення не пізніш, як за 10 днів до сесії.

Таким чином, зазначене розпорядження про скликання позачергової сесії Олешківської районної ради VII скликання є таким, що суперечить вимогам ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і ч. 9 ст. 18 Регламенту ради, оскільки підписане не належними особами, та за відсутності необхідних умов, які дають повноваження третині депутатів ініціювати скликання сесії ради.

Отже, розпорядчий документ, що надійшов від депутатів, не має ніякої юридичної сили...

Інформаційна служба Олешківської районної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон