Каховський історичний музей зібрав у своїх стінах друзів

Чашка запашного чаю зазвичай є «синоптиком» щирої зустрічі, бесіди. Особливо, коли тема розмови — усім зрозуміла, актуальна і об'єднує людей, близьких за духом.

У рамках святкування Міжнародного Дня музеїв Каховський історичний музей зібрав у своїх стінах друзів. Це був своєрідний ретро-вечір у стилі 50-тих, хоча мандрівки часом були і в більш ранні роки, і в – пізніші. Невеличкий віртуальний екскурс музейними залами, подорож у далекий 1957 рік, коли музей відчинив свої двері для відвідувачів.

Разом із Світланою Сидьолкіною та Валентиною Чечиною гості занурилися у найцікавіші події цього часу в країні в цілому та, зокрема, у Каховці.

У процесі екскурсії весь час відбувався живий діалог між господарями свята та гостями.

Працівники музею презентували не зовсім звичайні експонати музею, а саме – «Моду із комода». Світлана Ливеріївна зачитала документ 1915 року – «Гімназійний квиток», у якому є запис про правила поведінки та зовнішній вигляд дівчат-гімназисток. Цей квиток, докладний опис у ньому і допоміг відновити вигляд шкільної форми тих часів.

Саме тут гостей і чекав обіцяний сюрприз – гостя із далекого 1915 року, справжня каховська гімназистка... Вихованка Каховської школи кіно та телебачення Вікторія Ліфінцева не тільки продемонструвала форму гімназистки, але й прочитала свій улюблений вірш М.Цвєтаєвої «Моим стихам, написанным так рано». Дівчина так проникливо передала почуття, що заворожена тиша кружляла в залі ще деякий час потому...

І знову ведучі повернулися до такої мінливої, «ненадійної подруги» , як мода. Образ тендітної, сором'язливої, витонченої гімназистки змінився жінкою-«мішочницею» у затертому плюшевому кардигані, широкій спідниці та хустці. Створений Кароліною Медковою типаж викликав неабияке пожвавлення та сміх серед присутніх у залі.

А чарівні ведучі, як справжні кутюр'є, «жонглюючи» професійними термінами, продовжували презентувати одну модель за іншою. Тут і сором'язливі дівчата-студентки в легких крепдешинових сукнях та біленьких шкарпетках, і тендітна дівчина у пильнику з ридикюлем, і елегантна жінка у модному капелюшку та стильному одязі...Усі моделі одягу підготували вихованці та викладачі Каховського професійного ліцею сфери послуг (директор А.Клименко).

Відповідний музичний супровід створював відчуття повної автентичності 30-50 років минулого століття.

І ось вже неймовірна танцювальна пара, Ольга Волик та Андрій Карєв, які не вперше в музеї представляють різні історичні епохи у танці, запросили усіх на танцпол 30-х років...

Але час не стоїть на місті, і пара вже кружляє у вальсі під популярну пісню 50-х, у виконанні солістки вокального ансамблю «Червона калина» Людмили Артюшкіної (РБК ім.Фрунзе). Не залишила нікого байдужим романтична пісня «Оттепель», у виконанні Анни Богінської (Каховська школа мистецтв). Пісні та гра на скрипці Юрія Іванова не один раз викликали овації та бурхливі оплески глядачів.

Особливе пожвавлення серед жінок, а їх було у залі більшість, викликала презентація (та короткі історичні довідки) популярних у 50-х парфумів – духи «Червона Москва», «Червоний мак» та інш.

Час промайнув швидко. Це було – вишукано, шляхетно, інтелектуально, ретро, але...сучасно.

Гості отримали естетичне задоволення і, звичайно, на адресу господарів прозвучало багато щирих слів подяки, побажань. Дякували за творчість, гостинність та натхненну працю. Слова Пабло Пікассо «Дайте мені музей, і я його заповню» як найбільше описують діяльність Світлани Сидьолкіної та колективу музею, адже кожен експонат музею – живий, має власну історію.

Як же у свято обійтися без подарунків, а їх було чимало: це і картина каховського художника В.Федченка, і технічний фен для реставрації музейних експонатів із дерева від ГО «Колібрі», рами для фото від Денисюк В.П. (директор райбібліотеки) і їжачки, які поповнили колекцію Ігоря Даниленка тощо.

Дивовижно тепла, особлива аура відчувалася протягом усього вечора. Захід подарував присутнім незабутні враження, море позитивних емоцій. Гості, вже вкотре, впевнилися, що працівники Каховського історичного музею креативні, творчі люди, які примножують культурну спадщину України, Херсонщини, Каховки...

Олена ДЕМЧЕНКО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон