На Херсонщині ліси горять по-літньому

Ополудні у понеділок небо над найбільшою у Європі Олешківською пустелею побуріло так, наче у краї почалася піщана буря.Але стався не менший жах: знову загорівся ліс! Місце нової трагедії те ж саме, що й у неділю, - Раденське лісництво. Недільну пожежу, що бушувала на площі 20 гектарів, удалося загасити, і пожежні команди покинули згарище.

Одначе вже у понеділок близько 13:30 нова пожежа повернула вогнеборців на знайому їм територію 15-го, 16-го та 17-го кварталів Раденського лісництва Олешківського лісового господарства, де знову спалахнула лісова підстилка, перекинувшись на дерева. Тисячі живих свічок спалахнули над гарячими від сонця пісками, як над черговою епохальною програмою «Ліси Херсонщини», котру, схоже, пишуть про депутатське око...

Із повідомлення Головного управління ДСНС України у Херсонській області: «Станом на 18:00 гасіння на площі близько 100 га, з яких 50 га - верхової пожежі, ускладнюється сильними поривами вітру.

До ліквідації пожежі залучено 111 чол. та 34 од. тех., з них від ДСНС — 61 чол. особового складу та 15 од. техніки, 3 повітряних судна. Також направлено допоміжну техніку з Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей (15 одиниць техніки та 60 чоловік особового складу).

На місці пожежі розгорнуто пересувний пункт управління, координацію заходів щодо гасіння пожежі здійснює оперативна група Головного управління ДСНС в Херсонській області на чолі з начальником ГУ ДСНС України Сергієм Чорним та представники Херсонської обласної державної адміністрації на чолі з заступником голови ХОДА Вадимом Чабаном».

Із настанням перших сутінків використання авіації, яка скинула у вогняне пекло 105 тонн води, довелося призупинити - до ранку. Вранці в небі над пустелею поновився гуркіт авіадвигунів. Невже знову задиміло?..

Хто винен у тому, що сталося, — «свинарка чи пастух», не відомо. А тим часом голова Олешківської райдержадміністрації Олена Кравченко-Скалозуб на своїй сторінці у «Фейсбуці» поспішила звинуватити в пожежі відпочиваючих у районі йодових лісових озер.

А хто, як не лісові «генерали» і місцева влада, мали б не усними «кричалками», а всіма доступними силами і засобами заборонити у ці спекотні дні відвідування лісів? А вони у пустелі - що порох в арсеналі: достатньо однієї іскорки...

Сумна статистика: від початку року в екосистемах області сталося 193 пожежі, з яких у лісах - 60.

Головне управління ДСНС України у Херсонській області нагадує і застерігає: «За умов спекотної погоди на Херсонщині встановився 5-й клас пожежної небезпеки. Це вимагає від населення бути вкрай обережним у поводженні з вогнем та суворо дотримуватися протипожежних правил, адже суха деревина, рослинність легко спалахують від будь-якого джерела вогню.

Останнім може стати навіть іскра від недопалка або з вихлопної труби автомобіля, не кажучи вже про вогонь від сірника чи багаття. Проте не всі люди розуміють серйозність ситуації і продовжують виявляти безпечність при поводженні з вогнем».

Так, на 22 червня обласний академічний театр імені М. Куліша, очолюваний відомим театральним бізнес-діячем Олександром Книгою, на родинній приватній базі зеленого туризму намітив поставити «Лісову пісню» (за Л. Українкою). А у виставі є й справжній вогонь...

Та хто гарантує, що вже до нинішньої театральної постановки не доведеться залучати літаки Ан-32П (пожежні) і вертоліт Мі-8?

Веду до того, що херсонські ліси десятиліттями створювалися в умовах пустелі не для «зелених рапортів» і «лісових пісень», а для того, аби зупинити загрозливий наступ пісків на села і міста південного краю. Зупинили. Але чи надовго?

Василь ПІДДУБНЯК
Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон