Верховний суд України поставив крапку у тривалому судовому процесі

Херсонському державному університету повернуто незаконно вилучену Лазурненською селищною радою Скадовського району Херсонської області земельну ділянку СОТ «Буревісник».

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив народний депутат України Олександр Співаковський:

– З сьогоднішнього дня Херсонському державному університету повернуто незаконно вилучену Лазурненською селищною радою Скадовського району Херсонської області земельну ділянку СОТ «Буревісник».

Це визначено щойно прийнятою Постановою Великої Палати Верховного Суду України, якою були задоволені касаційні скарги Херсонського державного університету та Заступника прокурора Херсонської області на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 28 вересня 2017 року у справі № 923/466/17, скасована повністю вищезазначена Постанова та залишене в силі рішення Господарського суду Херсонської області від 08.06.2018 року.

Як же розвивалась історія цієї справи?

20 травня 2015 року рішенням Лазурненської селищної ради Скадовського району Херсонської області № 820 було переведено спірну земельну ділянку СОТ «Буревісник» з державної у комунальну власність – до земель запасу Лазурненської селищної ради.

Це рішення було прийняте з перевищенням наданих селищній раді повноважень та у непередбачений законом спосіб, з порушенням норм Конституції України та Земельного кодексу України, без згоди Кабінету Міністрів України, як органу, уповноваженого на розпорядження землями рекреаційного призначення, та Міністерства освіти і науки України, як органу, якому підпорядкований Херсонський державний університет. Крім того, рішення ради не містило жодної вказівки на підставу припинення права користування земельною ділянкою Херсонського державного університету, яка передбачена Земельним кодексом України.

Зважаючи на явну незаконність дій Лазурненської селищної ради, заступником прокурора Херсонської області було подано позов в інтересах держави до Лазурненської селищної ради про визнання недійсним та скасування вищезазначеного рішення.

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 08.06.2018 року позовна заява заступника прокурора буда задоволена в повному обсязі.

Але, на жаль, Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 28 вересня 2017 р. вищезгадане Рішення Господарського суду Херсонської області від 08 червня 2017 року було скасоване та прийняте нове рішення, яким у задоволенні позову Заступника прокурора Херсонської області в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України, Херсонського державного університету було відмовлено.

Не погодившись з цією постановою суду апеляційної інстанції, Херсонським державним університетом та Заступником прокурора Херсонської області були подані до Верховного Суду України відповідні касаційні скарги.

І от, нарешті, Верховний Суд України сьогодні поставив остаточну крапку у тривалих судових процесах з цього питання, скасувавши Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 28 вересня 2017 р. та залишивши в силі Рішення Господарського суду Херсонської області від 08 червня 2017 року.

Що ж означає для Держави, Кабінету Міністрів України та Херсонського Державного університету це надзвичайно важливе рішення?

А означатиме воно лише одне:

З сьогоднішнього дня (оскільки нормами статті 419 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття та є остаточною і оскарженню не підлягає), у власність держави в особі Міністерства освіти і науки України та Херсонського державного університету була повернена незаконно вилучена Лазурненською селищною радою Скадовського району Херсонської області земельна ділянка СОТ «Буревісник».

Це не лише надасть змогу нашому університету використовувати багатостраждальну територію за призначенням для учбових та оздоровчих цілей, але й суттєво сприятиме прийняттю позитивного судового рішення у іншій, пов'язаній справі № 663/1738/16-ц за позовом Херсонського державного університету до Лазурненської селищної ради Скадовського району Херсонської області та інших осіб про визнання недійсними та скасування рішень ради, визнання недійсними договорів оренди землі, витребування земельних ділянок, які були безпідставно укладені протягом так званого розпорядження селищною радою належною ХДУ землею.

Також заслуговує на повагу державницька позиція Лазурненської селищної ради, якою сьогодні було подано до Верховного Суду України заяву про визнання позовних вимог.

Хочу висловити свою щиру вдячність суддям Великої Палати Верховного Суду України за їх надзвичайно високий професіоналізм, суворе дотримання закону та об'єктивність при розгляді цієї справи!

Від усього серця вітаю Голову Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва, всіх своїх друзів та колег з цією надзвичайно важливою для всієї Херсонщини перемогою!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон