На Приазов’я водяний горіх «напав»

На курорті Арабатська стрілка у Херсонській області – тиха паніка. На піщане узбережжя Азовського моря біля тутешніх сілЩасливцеве та Стрілкове хвилі винесли цілі оберемки незвичної для тутешньої місцевості рослини із довгими стеблами.

У ній впізнали водяний горіх, або чілім, і в соціальних мережах знявся ґвалт. Викладаючи до загального доступу фото «прибульця», місцеві жителі б'ють на сполох. Адже водяний горіх хоча й не отруйний, та він має властивість швидко розростатися, перешкоджаючи течії.

А якщо пляжі через це перетворяться на гниле болото, звідси й відпочивальники повтікають, а в «аборигенів» зникне джерело гарного заробітку.

Хоча науковці їхньої тривоги не поділяють. Скажімо, директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко каже, що чілім у Азовському морі не приживеться – для нього навіть води Сиваша занадто солоні.

«Багато років буваю на Сиваші, і жодного разу там водного горіха не бачив. На наших штучних озерах його також немає», - говорить Віктор Гавриленко.

Інша справа, звідки «прибулець» на Арабатці взявся. Тут уже простір для здогадок. Оберемки чіліма могло винести або з зрошуваних каналів, або навіть з водосховищ на Дону та Кубані потужна течія прибила.

Так чи інакше, але підстави для тривоги з приводу «окупації» чілімом Приазов'я відсутні, запевняють біологи.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон