На Херсонщині для сагайчат підготували навіть морозиво

У заповіднику Асканія-Нова взялися за черговий багатообіцяючий експеримент. Тут збираються «вручну» відгодовувати аж сотню сайгачат.

Для цього вже підготували три вольєри і зібрали сімох високоудійних корів та п'ятьох кіз, аби визначити, чиє молоко більше смакуватиме степовим антилопам.

Як альтернативу підготували ще й морозиво, чи то пак заморожене молозиво. Якщо експеримент виявиться вдалим, і сайгачата звикнуть до людей, вже за чотири місяці їх можуть продавати до національних парків, зоопарків та приватних розплідників як в Україні, так і за її межами.

«Сайгаки - тварини «реактивні», і за умов напіввільного утримання від людей швидко тікають. Їх можна розглядати тільки здаля. А якщо маленьких сайгачат вдасться привчити до близької присутності людини, таке сусідство для екскурсантів, надто дітей, буде значно цікавішим. Відповідно, в національному парку із сайгаками додасться відвідувачів», - переконаний директор заповідника Віктор Гавриленко.

Приручення та реалізація потомства сайгаків жодної шкоди їхньому стаду в Асканїї-Нова не завдасть, запевняють науковці. Адже в заповіднику зараз близько п'ятисот степових антилоп, і такої кількості цілком достатньо, аби не допускати близькоспорідненого схрещування та виродження.

Якщо їх буде більше, зросте і навантаження на ділянку цілинного степу, площа якої обмежена - її просто витопчуть, а рослинність не встигатиме відновлюватися. Тож реалізація тварин за межі природного резервату дозволить і навантаження зменшити, і більше грошей заробити.

А витрачають їх на тих самих тварин -- купують для них корми, ветеринарні препарати, пальне для тракторів та автоцистерни, які використовують для боротьби із степовими пожежами.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон