Херсонська облрада контролює роботу обласних комунальних підприємств

Херсонська обласна рада проводить активну роботу з підвищення ефективності діяльності комунальних закладів. Депутати почали заслуховувати звіти керівників обласних комунальних закладів.

Вчора, 23 квітня, пройшло перше засідання комісії з питань оцінки діяльності підприємств, установ та організацій, що є об'єктами спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Херсонської області за 2017 рік.

Мета комісії – контроль за фінансово-господарською діяльністю об'єктів спільної власності громад області, ефективністю використання комунального майна, планування перспектив та подальшого розвитку даної сфери. Керівники закладів та підприємств мають змогу розповісти про свою діяльність, здобутки, проблеми та плани на майбутнє.

Відповідно до отриманої інформації члени комісії ухвалюють певні рекомендації, направлені на розвиток закладів, а також приймають рішення безпосередньо щодо керівників – чи відповідають вони займаним посадам, чи ні.

Протягом першого дня засідання членами комісії було заслухано керівників 12 комунальних закладів. Так, головному лікарю Новомаячківського дитячого психоневрологічного санаторію "Надія" Сергію Черняєву, серед усього іншого, рекомендували активізувати роботи із залучення спонсорської допомоги, яка б могла, наприклад, компенсувати витрати на харчування.

Головний лікар Новозбур'ївської обласної туберкульозної лікарні Анатолій Калабуха має чекати гостей із обласної ради: комісія вирішила провести виїзд до закладу, вияснити проблемні питання, а лише після цього – винести вердикт.

А увагу головного лікаря Херсонської обласної психіатричної лікарні Павла Паламарчука звернули на окремі проблеми – закупівля продуктів, ремонт приміщень тощо. Ці та інші питання він має опрацювати з Департаментом охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрація.

Окремо члени комісії відзначили роботу комунального закладу "Херсонська обласна клінічна лікарня", який вже більше двадцяти років очолює депутат облради нинішнього скликання Віктор Клименко.

"У нас велике господарство. Ми обрали заощадливий економічний шлях. Ми зробили свою свердловину на території лікарні, свою котельню. Ми не купуємо білизну, адже ми забезпечені нею майже на 100 відсотків: у нас є швачка, яка шиє все необхідне. У нас є типографія, тому ми не купуємо друковану продукцію. У нас є комп'ютеризованна система", – розповів Віктор Клименко.

Члени комісії зробили акцент на харчуванні у обласній лікарні. Депутат Юрій Ромаскевич, який особисто мав змогу перевірити даний пункт діяльності закладу, відзначив, що у лікарні готують смачні страви з любов'ю. "Я скажу чесно: лікарня годує людей дійсно якісною їжею", – сказав Юрій Ромаскевич.

"Ми годували, й будемо годувати людей, тому що 60-65% пацієнтів – це жителі сіл, яких ми маємо забезпечити їжею", – відповів Віктор Клименко. Але є й проблеми. Серед головних – відтік кадрів, внаслідок якого обласна лікарня, як і багато інших медичних закладів регіону, втрачає кваліфікованних лікарів.

Проте вказане питання має вирішувати державна влада: через низькі заробітні плати працівники бюджетних закладів сфери охорони здоров'я переходять на роботу в приватні заклади та емігрують в інші країни. Тому проблема зарплат медпрацівників має вирішуватися на найвищому законодавчому рівні.

Комісія рекомендувала лікарні направити кошти, які заклад отримує від надання майна в оренду, на покращення якості харчування. Претензій до обласної лікарні щодо даного аспекту немає, але хворі мають отримувати дійсно найкраще.

Херсонська обласна рада

P.S. Робота комісії на цьому не закінчується. Депутати та працівники апарату Херсонської обласної ради продовжать у найближчі дні заслуховувати керівників комунальних закладів та підприємств.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон