Херсонський губернатор познайомився зі своїм лікарем

Вчора, 2 квітня, він заповнив першу на Херсонщині декларацію про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги. Підписання документу між пацієнтом і сімейним лікарем відбулося у КП «Білозерська центральна районна лікарня».

Згідно з медичною реформою, 10 квітня 2018 року розпочнеться національна кампанія, коли кожна людина повинна обрати сімейного лікаря і укласти з ним договір на обслуговування.

Проте Херсонщина – перша область в Україні, яка отримала право взяти участь у цьому пілотному проекті раніше за всіх – з 1 квітня. Першим перевірити дієвість цієї медичної послуги вирішив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

«Сьогодні я познайомився зі своїм сімейним лікарем, ми оформили відносини через декларацію. Є технічний регламент, за яким має відбуватися нагляд сімейного лікаря за пацієнтом. Всі процедури, які необхідні мені згідно з медичними протоколами, будуть внесені в комп'ютерну базу», – розповів очільник Херсонщини Андрій Гордєєв.

Також він зазначив, що буде створено обласний сервер, на якому зберігатиметься інформація про пацієнтів і лікарів: «На сайті кожен зможе оцінити якість медичних послуг і самого лікаря. Якщо вас не влаштовує обслуговування, то ви маєте право змінити сімейного лікаря. Медичний працівник напряму зацікавлений в тому, щоб надавати якісні послуги. Адже, якщо він втратить пацієнта – він втратить фінансування».

Наразі процедура заповнення декларації займає 40 хвилин, всі дані перенаправлятимуться до Національної служби здоров'я України, реєструватимуться в E-Health, а лікар отримуватиме фінансування.

«Люди похилого віку, які не мають мобільного телефону або можливості приїхати до лікарні, також можуть підписати таку декларацію. Для цього лікарі, що мають доступ до реєстру та цифровий підпис, будуть приїжджати до пацієнта та заповнювати надруковані документи. Потім дані будуть внесені в загальний реєстр. Таким чином декларації можна буде підписати як у закладі охорони здоров'я, так і вдома», - прокоментував директор департаменту охорони здоров'я Віктор Короленко.

До сімейного лікаря потрібно звертатися з будь-якими питаннями, пов'язаними зі здоров'ям. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

Елеонора ГУСЬКОВА

P.S. Більш детальну інформацію про медичну реформу можна отримати тут

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон