На Херсонщині імпортують людський капітал

Щоб талановита молодь не тікала до вишів у мегаполісах, а залишалася вчитися та працювати вдома, на Херсонщині започаткувалипоки що унікальну для України програму «Розвиток людського капіталу».

Вона передбачає оплату абітурієнтам навчання у вишах краю в обмін на зобов'язання працювати в рідному селі чи районі.

Торік на таких умовах до місцевих університетів допомогли вступити 308 юнакам і дівчатам.

Та на цьому розробники програми (серед них, до речі, народний депутат України Олександр Співаковський) не зупинилися. Другим етапом став... імпорт «людського капіталу» з інших регіонів!

«Далеко не кожному студентові чи його родині нині по кишені оплачувати навчання у виші, навіть коли перший-другий курси вже позаду. Тож надіслали до всіх профільних ВНЗ України пропозицію таким студентам: місцеві громади профінансують їм зі своїх бюджетів завершення студій. А вони натомість підпишуть контракти про роботу в конкретному населеному пункті терміном не менш як на три роки. Шестеро студентів на це вже пристали, тож незабаром громади матимуть п'ятьох дипломованих лікарів і одного анестезіолога. Їх значно менше, ніж потрібно, але з чогось починати треба», — розповідає начальник департаменту освіти, науки і молоді Херсонської облдержадміністрації Євген Криницький.

Контракт майбутніх медиків із громадами не є кабальним. За бажанням від нього згодом можна відмовитися, але обов'язково повернувши кошти, витрачені на студента, — або добровільно, або через суд. Та в селах готують для майбутніх медиків стільки «смаколиків», що вони й самі не захочуть йти.

Тут і житло на пільгових умовах, і доплати, й інші соціальні пільги. А наймудріші голови ОТГ пішли ще далі. Вони заздалегідь з'ясовують смаки та вподобання одиноких студентів, шукають їм пару серед місцевих і тишком-нишком заздалегідь готують знайомство під зручну нагоду.

Міркують по-селянському практично: створивши родину з коханою людиною, для якої село рідне, молодий спеціаліст уже напевне нікуди звідси не поїде й після того, як термін контракту спливе.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон