Херсонщина: під лежачий камінь вода ніколи не потече

На Херсонщині у Червоноблагодатному відбулася зустріч з громадою. Голова Горностаївської селищної ради Дмитро Ляхно відродив необхідну в сучасних умовах практику роботи – робочі поїздки в старостинські округи об'єднаної територіальної громади із комплексним залученням керівників структурних підрозділів ОТГ.

Мета таких поїздок, за словами самого голови – спілкування з людьми та дієвий вплив на розв'язання актуальних питань соціального та економічного розвитку територій, оперативне усунення проблем.

ДЕКЛАРУВАННЯ ТА НАДБАННЯ

Перша робоча поїздка відбулась до Червоноблагодатненського старостинського округу. На зустріч з громадою приїхав і голова районної державної адміністрації Олександр Єрохін. Цей округ першим обрали не даремно - тут, за словами Дмитра Ляхна, найгірша ситуація з надходжень до бюджету. Саме з такої проблеми й розпочалася розмова з мешканцями села.

- Місцеві громади живуть переважно на надходження з податку на доходи фізичних осіб та надходжень від землі, - сказав насампочатку керівник ОТГ Дмитро Ляхно. - І живуть не дуже добре, бо коштів хронічно не вистачає. Тож сьогодні ми повинні думати і спільно працювати, як наповнити бюджет, аби було за що ремонтувати дороги, розширювати житлово-комунальне господарство, утримувати лікарні, школи, дитячі садки.

Минулий рік усі сільські ради, які об'єдналися, «доживали» на свої бюджетні кошти. Від того, що надбали – залежало й зроблене. Чевоноблагодатненцям похвалитися немає чим, адже коштів ледве вистачило на зарплату та харчування учнів. Та й звідки їм узятися, коли декларування громадян, зокрема, одноосібників, власників земельних ділянок (паїв) та окремих орендарів незадовільне – на цьому наголошував очільник об'єднаної територіальної громади.

Дмитро Ляхно повідомив, що минулого року з 416 землевласників, які обробляють (або на оформили орендні відносини) задекларували свої доходи лише 146. Тому мали до бюджету лише 300 тисяч гривень податку. Порівнявши з результатами декларування в інших сільрадах та навівши немало позитивних прикладів того, що інші старостинські округи мають гарні результати надходжень до бюджету, Дмитро Ляхно, наголосив, що тільки спільними зусиллями можна покращити умови життя на селах.

- Якщо в Козачих Лагерях середній розмір доходів для сплати з декларування виходить 6 тисяч гривень і відповідно податок – близько тисячі гривень, то по Червоноблагодатненській громаді, де найкращі землі в районі, дехто задекларував доходи, показавши що заробили лише 100 гривень, а податку заплатили 18 гривень, - повідомив селищний голова. - Нинішнього року, наприклад, козачелагерці уже стовідсотково задекларували доходи, а червоноблагодатненці – лише 14 осіб. А Великій Благовіщенці за минулий рік надбали понад мільйон вільних залишків. Тому депутати з інших старостинських округів справедливо запитують: «Чому, коли одні заробляють більше, а інші не хочуть платити податки - ділити бюджет маємо порівну?»

Правила декларування та умови сплати податків мешканцям Червоноблагодатненського старостинського округу роз'яснила начальник Горностаївського відділу Каховської ОДПІ ЮліяГуберук.

ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД МІСЦЕВОГО «ГАМАНЦЯ»

Життя, яке нас оточує, значно залежить від вмісту місцевого бюджетного «гаманця». Саме з нього виділяються кошти на ремонти доріг, озеленення, освітлення, соціальні програми та інше — інакше кажучи, гроші на потреби громади. І, справді, якось нечесно виходить – одні заробляють, а тратити треба на тих, хто не платить податки.

Наразі районна та селищна ради мають виділити один мільйон гривень на співфінансування ремонту дороги Ольгине – Червоноблагодатне, що увійшла до обласної програми і, за словами голови райдержадміністрації Олександра Єрохіна, вже досягнуто попередньої домовленості про надання на цю дорогу 10 мільйонів гривень з обласного бюджету. А звідки брати той мільйон, коли надбали червоноблагодатненці, лише 300 тисяч.

Та, очевидно, присутні в залі не дуже хотіли говорити про податки ( бо дехто зізнався, що й сам не платив) – перевели розмову на те, що ніби то влада незаконно передала 500 гектарів землі в оренду, наголошуючи, що самі повинні вирішувати, кому її надати. Зокрема говорили, що необхідно виділяти землю по 2 гектари молодим мешканцям громади.

Принагідно слід зазначити, з'ясувалося, що всі учасники АТО, хто хотів – землю отримали. Голова селищної ради погодився з червоноблагодатненцями в тому, що справді треба передати повноваження громадам розпоряджатися землею (що їх забрали 2013 року). І додав: хоча Кабмін і прийняв своє рішення про передачу таких повноважень в ОТГ, але Верховна Рада поки що не підтримала. Тож доки немає закону – немає й повноважень.

При згадці про дороги, червоноблагодатненці, також почали скаржитися, на погане дорожнє покриття, та нарікати, що вже 9 місяців немає автобусного сполучення.

Чесно кажучи, коли ми їхали на цю зустріч, усі принади цієї дороги відчули на собі: добиралися, чесно кажучи, «битим шляхом» у прямому значенні цього слова. Уже з десяток років говорять в районі про розбиту дорогу від Ольгиного до Червоноблагодатного. Наразі ж побачене й подолане перевершило будь які сподівання – значна частина дороги насправді катастрофічна. Їхали істинно битим шляхом.

Тому, як наголошував голова селищної ради, треба спільно робити все, аби оті проанонсовані 10 мільйонів на ремонт цієї дороги потрапили в район. Водночас дорікнув червоноблагодатненцям, що минулого року їхня громада самостійно використовувала кошти, але на відміну від інших сільрад, жодного метра вулично-дорожнього покриття у своїх селах не відремонтували.

Стосовно автобуса, намагався надати пояснення голова райдержадміністрації Олександр Єрохін, наголошуючи, що не можуть знайти перевізників. А Дмитро Ляхно додав, що треба думати про свої автобуси, та на жаль старости округів не погоджуються використати вільні залишки на придбання автобусів.

СПІЛЬНІ ЗУСИЛЛЯ – ГАРНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Під час зустрічі виникали й інші запитання щодо сільських поточних справ. Зрозуміло, що з-поміж них, багато чого держава скинула на плечі об'єднаних громад, з чим, на думку селян, вже сама неспроможна справитися. Та є й такі проблеми - звичайна «господарка» - які можна і треба вирішувати власними зусиллями, при цьому стимулюючи до активної праці очільників старостинського округу.

А доклавши певні зусилля, можна розраховувати й на допомогу. Бо, як слушно було зазначено під час зустрічі, підтримувати потрібно насамперед тих, хто самотужки намагається діяти. Воно й зрозуміло, під лежачий камінь вода ніколи не потече.

Потім завели розмову про пасовища для худоби та ціни на молоко, нарікали, що в школі діти не їдять м'яса та молока. Зрозуміло, що людям треба якось виживати, адже умови, що склалися наразі не на боці тих, хто індивідуально займається тваринництвом. Щоб надалі мати можливість займатися тваринництвом, необхідно створювати спілку, або кооператив, оформляти землю під пасовище, встановлювати холодильне обладнання...

І в цій справ, як наголошувалося на зустрічі – лише ініціатива та згуртованість сельчан може допомогти. Дитро Ляхно нагадав, що для створення кооперативів можна користуватися коштами, що виділяються з держбюджету, а також проектами, які фінансуються з Європейського Союзу.

Стосовно того, що діти харчуються без молока та м'яса, Дмитро Ляхно пояснив, що індивідуальні господарники не бажають заключати угоди про закупівлю у них молока, бо потрібно його везти на аналіз у Херсон, до того ж це дорого коштує.

Селян турбували питання вирубки лісонасаджень, високої ціни на вугілля. Згадали й те, що сільська влада не спромоглася встановити дитячу площадку, хоча громада зібрала кошти на цю справу.

Водночас, червоноблагодатненцями було порушено проблеми, які деякою мірою залежать від влади району та територіальної громади. Зокрема нарікали: мало того що через відсутність автобусів не можуть поїхати до лікарні, так і лікарі рідко з'являються в селі, а стоматологи в школу не приїздили вже років чотири. Скаржилися, що будівля медичної амбулаторії потребує ремонту – щоправда відразу ж і запропонували скинутися по 100 гривень та підключити фермерів до ремонту медичного закладу.

Завершуючи зустріч, селищний голова повідомив, що вже є домовленість - виїзди лікарів-стоматологів у школи планується організовувати. А оглянувши після зустрічі медичну амбулаторію, будівля якої справді осідає й тріскається – доручив скласти кошторисну документацію на ремонт, щоб винести це питання на сесію.

Дмитро Ляхно та Олександр Єрохін побували і в Червоноблагодатненському НВК, оглянули котельні. Там назріває проблема з опаленням, тож необхідно буде нинішнього року подбати про нові опалювальні котли.

Під час виїзду з роботою та проблемами соціальних закладів старостинського округу детальніше ознайомилися керівники відповідних служб селищної ради.

...Зустріч можна назвати результативною. Адже саме виявила ті головні проблеми, над якими мають працювати влада і громада та означила шляхи їх розв'язання. Причому, шляхи спільного розв'язання.

На зустрічі побувала Любов РУДЯ,
газета "Сільські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон