Херсонський аграрний університет: грані навчальних інновацій

Істотною проблемою вищої школи України експерти називають відсутність у майбутніх спеціалістів практичних навичок.

Для того, аби вповні відповідати сучасним вимогам, освіта має відслідковувати зміни на ринку праці, працювати на випередження і забезпечувати фаховість кадрів, для їх затребуваності на конкретно взятому виробництві.

Тому Херсонський державний аграрний університет, в програмі проведення заходів, присвячених 20 річчю створення кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, включився у нові навчальні правила дуальної освіти і взяв курс на активізацію співпраці з агропромисловим кластером Херсонської області.

Зокрема, передбачено тісне співробітництво і взаємодія з передовими сільськогосподарськими та переробними підприємствами, як регіону, так і держави, координація досліджень з акредитованими лабораторіями та відкриття лабораторного комплексу, який має як, практичне, так і наукове спрямування.

Саме такий інноваційний підхід до викладання дає можливість підготувати фахівців з урахуванням вимог сьогодення. Нові підходи до навчального процесу запропонували викладачі кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції.

Ідея максимального наближення навчання до умов реального виробництва поетапно відпрацьовується практично на базі провідних підприємств області, які займаються як виробництвом, так і переробкою продукції.

Інновації викладацького складу, сучасна база підприємств з їх акредитованими лабораторіями та бажання студентів стати затребуваними фахівцями, сукупно продемонстрували правильність обраного напрямку у підготовці «аграрних» кадрів.

Орієнтуючись на сучасний рівень надання знань і підготовки фахівців, викладацький склад кафедри постійно залучає до роботи нових соціальних партнерів.

Так, наступним кроком став запуск спільного проекту, в якому задіяні викладацький колектив разом зі студентами, виробничі лабораторії підприємств та Українська Національна лабораторія якості і безпеки продукції АПК.

Це зв'язує воєдино три точки дотику, від яких певним чином залежить розвиток багатьох складових комплексу аграрної промисловості. Найперше, вдосконалюється система підготовки студентів, із врахуванням якості освіти і потреб економіки.

Окрім теорії у такому проекті майбутні фахівці відпрацьовують практичні навички з урахуванням специфіки окремо взятого виробництва, що наближає їх до гарантованого працевлаштування. Такий проект - ще один крок до підвищення інвестиційної привабливості Херсонщини та збереження її людського капіталу.

Кафедра технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції ХДАУ, яка надає освітні послуги на двох факультетах: агрономічний та біолого-технологічний, продовжує розширювати круг партнерів і запрошує до співпраці усі зацікавлені профільні підприємства та організації!

По закінченні прес-конференції відбулось вручення свідоцтв випускникам агрономічного факультету зі спеціалізації «Технологія переробки та зберігання продукції рослинництва».

Світлана СВЄТОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон