Культурна громадськість Херсонщини у відчаї та чекає на відповіді

Херсон - це єдиний обласний центр в Україні, який не має філармонічної будівлі. Філармонія згоріла 19 років тому і ніхто, ні з обласної влади, ні з місцевої влади, за ці роки не виявив бажання вирішити цю проблему.

Слід відзначити, що в Новій Каховці 10 років тому назад теж згоріла будівля Палацу культури, але в минулому 2017 році вже відбулося урочисте відкриття відновленого палацу.

Херсонці збентежені, чому іншим вдається те, що не вдається херсонцям!?

Нещодавно громадськість звернулась до влади із зверненням щодо вирішення проблемних питань відновлення повноцінної діяльності Херсонської обласної філармонії:

ГРОМАДСЬКА РАДА ПРИ ХЕРСОНСЬКІЙ
ОБЛАСНІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ
73000, м. Херсон, пл.Свободи, 1

Вих. №
Від 19.02.18

Голові Херсонської
обласної державної адміністрації
Гордєєву А..А.

Шановний Андрію Анатолійовичу!

Громадська рада при Херсонській обласній державній адміністрації, після декількох розглядів на своїх засіданнях звернень та інформації директора Херсонської обласної філармонії Іваненка Ю.М. щодо катастрофічної ситуації зі станом забезпечення повноцінної творчої діяльності колективу філармонії, та детального вивчення ситуації, звертається до Вас з пропозицією невідкладно розпочати реальний процес відродження Херсонської обласної філармонії.

Херсонська обласна філармонія є єдиною в Україні, приміщення якої вже 19 років лежить в руїнах. В кожному обласному центрі України є прекрасні філармонічні будівлі, окрім Херсону!

Херсонська філармонія є єдиною в Україні, виконавці якої проводять репетиції в підвалі, у непристосованому приміщенні.

Херсонська обласна філармонія є єдиною в Україні, яка не має приміщення, щоб зберігати ноти.

Ці сумні антирекорди ятрять серце кожному херсонцю, який розуміє, що культура та мистецтво – це одні з головних засад, які роблять людину духовно багатою, патріотичною та стійкою до випробувань долі, а суспільство – людяним та розвиваючимся .

Під відродженням філармонії ми розуміємо вирішення таких питань:

1. Надати Херсонській обласній філармонії якісне достойне приміщення, яке дасть змогу функціонувати всьому спектру мистецьких колективів обласної філармонії, ростити нові таланти, забезпечувати базу практики та подальшого працевлаштування талановитим студентам Херсонського музикального училища.

2. На період вирішення питання з приміщенням для Херсонської обласної філармонії, надати колективу виконавців можливість проводити репетиції в придатному приміщенні на безоплатній основі (наприклад, в Обласному палаці молоді та студентів)

3. Забезпечити достойну оплату праці херсонських митців.

Розглядаючи, разом з представниками філармонії, експертами та зацікавленими особами, декілька варіантів надання приміщення філармонії (відновлення зруйнованої концертної будівлі філармонії по вул.. Театральній, пошук придатних приміщень в центрі міста тощо), ми дійшли до висновку, що реальним і більш-менш оптимальним є варіант, який ми пропонуємо почати відпрацьовувати :

- Виділити в 2018 – 2019 роках кошти на повне відновлення приміщення Обласного палацу культури, як майбутньої філармонії (за рахунок коштів обласного бюджету, коштів ДФРР, залучення співфінансувння від міста тощо).

- Передати обласному палацу культури інше приміщення, яке підходить для виступу народних колективів або об'єднати колектив Обласного палацу культури, який має 24 творчі колективи і тулиться в 4-х кімнатках (теж зруйнованого! приміщення) з Обласним палацом молоді та студентів (який не має зараз творчих колективів).

- Передати відреставровану будівлю Обласного палацу культури Херсонській обласній філармонії .

Звичайно, найкращим варіантом, було би відновити приміщення і обласного палацу культури, і концертну будівлю обласної філармонії, і багато інших будівель, які є нашою дорогоцінною спадщиною, яку ми бездарно втрачаємо. Але, зважаючи на пріоритети влади, які вона демонструє протягом всіх років незалежності Україні, ми не маємо ілюзій на цей рахунок.

Просимо розглянути запропонований нами варіант і надати варіант бачення адміністрацією шляхів відродження діяльності обласної філармонії та конкретних дій з надання філармонії достойного якісного приміщення.

Запрошуємо надати кандидатури до ініціативної групи громадськості, яка створена для вирішення питання надання приміщення обласної філармонії, представників Департаменту культури, туризму та курортів, Управління містобудування та архітектури та Департаменту фінансів. Ми запросимо запропонованих осіб на наступне засідання ініціативної групи з відродження філармонії.

Запрошуємо приєднатися до опрацювання спільного проекту відродження Херсонської обласної філармонії, яку ми будемо готувати Херсонській обласні раді у широкій співпраці з громадськістю міста, області та всієї України.

Також, пропонуємо почати консультації з мистецькими колективами Херсонщини, щодо відродження колективів, які були гордістю культури Херсонщини.

В.В.ГУРКОВСЬКИЙ
Голова Громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон