Всеволод Стеблюк вдячний Херсонській облраді за небайдужість до воїнів АТО

У Херсоні, незважаючи на складні погодні умови, лекція відомого доктора медичних наук, професора, заступника начальника Української військо-медичної академії з клінічної роботи Всеволода Стеблюка.

Говорили про головне – здоров'я своїх пацієнтів. А найбільше про психологічну допомогу військовослужбовцям, які повернулися із зони АТО.

«Багато говорять про контузію і постконтузійний синдром, але на практиці лише одиниці беруться до самого процесу лікування. У випадках контузії все залежить від самого бійця, вона не потребує особливих лікувальних заходів, це повинен бути певний спосіб життя. А от віддалені наслідки контузії – постконтузійний синдром – серйозна проблема.

Я і сам пережив її. Тому на власному досвіді переконався, наскільки важливий розвиток системи медико-психологічної реабілітації, адже вчасно надана психологічна і психіатрична допомога може врятувати людське життя, повернути ветерана в суспільство», – розповідає «Айболіт» під час своєї лекції.

Неодноразово під час заходу Всеволод Стеблюк наголошував на родинній реабілітації. Оскільки загострення сімейних дисгармоній, які були до початку війни та після повернення звідти, провокують у людей психічний зрив. Тому реабілітацію має проходити не один член родини, а вся родина.

Сьогодні в Україні вже працюють над створенням Центрів психологічної реабілітації родинного типу. Але допоки їх немає, необхідно всією родиною повертати своїх героїв до життя в суспільстві.

«Так, це складно. Для цього ми і проводимо такі лекції-семінари. Стараємося інформаційно охопити якнайбільше медичних працівників, потребуючих та просто зацікавлених людей. Щоденно працюємо над вихованням першокласних військових психологів, які, впевнений, врятують не одну людську долю.

Безмежно вдячний Херсонській обласні раді за запрошення та організацію заходу, за підтримку нашого проекту та небайдужість до херсонських воїнів АТО», – відзначив спікер.

Опісля в приміщенні Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гончара Всеволод Стеблюк презентував власну книгу під назвою «Синдром АТО. Нотатки «Айболіта», присвячену пам'яті полеглих заради життя майбутніх. Це історія-сповідь автора в період активних дій в зоні проведення антитерористичної операції, переплетена роздумами військового медика про те, як подолати синдром війни.

За словами автора, ця книга допоможе бійцям швидше адаптуватися до нормального життя, а їх близьким краще зрозуміти психологічний стан учасників АТО та бути готовими прийти на допомогу.

Херсонська обласна рада

P.S. Нагадаємо, Херсонська обласна рада ініціювала проведення для медпрацівників лекційно-семінарських занять, на яких навчатимуть основам психологічної допомоги військовослужбовцям - учасникам АТО.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон