Чорні плями в зелених лісах на Херсонщині

На Херсонщині лісгоспи ніяк не можуть позбутися горільників, що виникли внаслідок лісових пожеж.

Лише торік у краї вигоріло 1170 га переважно соснових гаїв, але держава коштів на їх розкорчування та висаджування молодих дерев виділяти перестала. Тож лісоводи домовляються із приватними підприємствами про допомогу в розробці горільників, розплачуючись з ним частиною отриманої деревини, що придатна тільки для пічного опалення.

Або вони й самі продають цю деревину на дрова, щоб купити пальне, найняти робітників - адже інших можливостей заробити не мають. Однак біда в тому, що через навдивовижу теплу зиму на Херсонщині різко впав попит на дрова і їх майже перестали купувати -- не використали ще минулорічні запаси. А якщо відсутній попит - обмаль і охочих так заробляти.

За даними обласного управління лісового та мисливського господарства, у січні цього року всім лісгоспам краю вдалося реалізувати лише 980 кубометрів такого найдешевшого палива. При тому, що їхній запас нині перевищує 3,3 тисячі кубометрів. Із такими темпами нового "сплеску" попиту на дрова доведеться чекати до наступної осені.

Весь цей час посеред зеленого лісу чорнітимуть плями згарищ, де тим часом бенкетуватимуть лісові шкідники, розповсюджуючись на здорові масиви рукотворних насаджень. Бо на обробку зелених масивів інсектицидами знову ж таки коштів катма.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон