У Бериславському районі дуже багато онкохворих

«Жінкам треба дивитися на свої принади. Якщо не можете дивитися самі — покажіть їх іншим»,— саме з такої елементарної профілактики раку молочних залоз радить починати головний лікар Бериславської центральної районної лікарні Север'ян Кардава.

За його словами, подібні поради можуть виглядати смішно тільки на перший погляд. «Коли ж дивишся статистику, в якій половина виявлених онкопатологій у жінок і чоловіків уже має вкрай запущену форму, стає дуже страшно. Страшно, коли молоді люди хворіють на рак, і таких хворих у Бериславському районі зараз дуже багато. Далеко не всі з них звертаються до лікарів, коли хворобу ще можна подолати», — додає Север'ян Кардава.

Напруженою ситуацію з захворюваністю на онкопатологію в районі визнають і в Бериславській райдержадміністрації. Тільки протягом минулого року тут було виявлено 147 нових хворих, з яких 48 — у запущених стадіях. Майже кожен третій! Від раку і супутніх ускладнень торік у районі померло 76 людей.

— Усього на обліку у нас перебувають 1072 онкохворі. Це дуже багато, — визнає головний лікар ЦРЛ. — Часто причиною смерті є не рак, бо від цієї хвороби можна вилікуватися, але тільки за умови своєчасного початку лікування. Багато ж людей просто не звертаються до лікарів. Особливо це стосується жінок. На другому місці — рак простати у чоловіків. З 11 нових таких випадків ми маємо справу з п'ятьмома запущеними. Це говорить про те, що після досягнення 40 років чоловіки повинні дружити з урологом і не соромитися проходити обстеження. Бо коли виявляється хвороба, одразу стає не до сміху.

Багато жителів району дорікають на те, що доїхати до лікарів і своєчасно обстежитися не дозволяє погане автобусне сполучення з райцентром.

«Це не відповідає дійсності, — заперечує Север'ян Кардава. — Представники лікарні разом із районним центром первинної медико-санітарної допомоги постійно здійснюють виїзні прийоми у селах. На них же можно пройти флюорографічні обстеження. На жаль, приходять на такі прийоми від сили 10—20 чоловік. Прикро, що ми витрачаємо значні кошти, щоб забезпечити людей необхідними медичними послугами, а вони не виявляють до цього належної уваги».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон