На Херсонщині автобуси до сіл не доїжджають

Попри всі заяви районних чиновників, херсонська глибинка залишається без транспортного сполучення

«Автобусне сполучення з нашими селами близьке до нуля», — стверджує костянтинівський сільський голова Горностаївського району Олексій Кільдеров.

«Ми вже не один рік б'ємося за налагодження рейсу до нашого райцентру. Адже людям треба добратися і до військкомату, і до лікарні. Щоб це зробити, доводиться робити величезне коло через Херсон або Дар'ївку.

Я вже не знаю, що відповідати людям на їхні звернення», — додає лиманецький сільський голова Бериславського району Володимир Дмитрук.

Вирішити цю проблему ніяк не вдається і районним чиновникам — попри всі їх запевняння і втручання. Приміром, голова Горностаївської райдержадміністрації Олександр Єрохін нещодавно заявив про часткове вирішення проблеми з автобусними перевезеннями в його районі. Натомість Олексій Кільдеров розповів, як це «часткове вирішення» виглядає для Костянтинівської сільради.

— Нині у нас діє один повноцінний рейс Запоріжжя — Каховка. Його обслуговує мікроавтобус, який навіть не заходить в деякі села, приміром, у Дубівку. Раніше у нас ходив доволі зручний автобус Старолук'янівка — Херсон. Але протягом півроку його немає. Місяців 4—5 не курсує і автобус Костянтинівка — Горностаївка. Вдалося домовитися про тимчасове обслуговування маршруту Старолук'янівка — Горностаївка, але за 3 місяці автобус здійснив від сили 5 виїздів.

Два тижні тому домовилися про нерегулярні перевезення з наших сіл до райцентру, там знайшовся більш-менш нормальний автобус і адекватний водій. Але в перший же день він заблукав, збився з графіка, і люди на зупинках просто розійшлися. Потім він не виїжджав через снігопад. 30 січня мав бути черговий рейс. Він проїхав півшляху з Горностаївки, проте на балці йому перегородила дорогу стіна зі снігу — і розвернувся назад. Подивимося, чи приїде він наступного разу, — говорить він.

За словами сільського голови, провести нові конкурси на автобусні маршрути неможливо через судову тяганину з колишнім перевізником — ТОВ «Компанія «Югтранс».

Тож єдина можливість кудись виїхати з Костянтинівки — доїхати до Каховки, а там пересісти на автобус до Херсона. Або ж їхати зі станції Братолюбівка щоденним дизель-потягом Нововесела — Херсон. Проте проблему сполучення з райцентром він ніяк не вирішує.

Проблема ж Лиманця особлива тим, що проводити конкурси на автобусне сполучення між цим селом і райцентром можна тільки на рівні облдержадміністрації.

«Відстань від Берислава до Лиманця понад 50 км, тому районна влада не має права проводити такий конкурс, — коментує перший заступник голови Бериславської РДА Ірина Дробиш. «Югтранс», що обслуговував даний маршрут, уже відсторонений від цього. ОДА підписала договір з іншим перевізником, який теж не виконує свої зобов'язання. Тож ми направили туди відповідний лист-претензію і очікуємо на проведення нового конкурсу».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон