Програма соціального наставництва для інтернатів Херсонщини

Інтернати, дитячі будинки, спеціальні школи та центри реабілітації... На Херсонщині таких закладів (по-європейськи – інституцій)тимчасового та постійного перебування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із родин, що опинились у складних життєвих обставинах – майже два десятки, і вихованців всього в них перебуває більше 2000.

Саме з усвідомлення того, що за цими даними стоять не просто цифри, а більше двох тисяч дитячих доль, і виникла ідея розробки унікальної програми соціального наставництва Спілки жінок Херсонщини...

У жовтні 2017 року СЖХ анонсувала початок роботи над новою програмою допомоги дітям-сиротам «Крок за кроком | Step by step», і вже на початку листопада відбулися перші робочі виїзди до обраних закладів-учасників програми – Дитячого будинку інтернатного типу «Радість» у Каховці та Новокиївської спеціальної школи-інтернату в невеличкому однойменному селі Каланчацького району. Ми ділилися зі своїми читачами емоціями, переживаннями та враженнями від того, як відбувалися перші знайомства та довгоочікувані зустрічі з нашими підопічними...

З того часу відбулось більше 10 робочих виїздів до обраних закладів, ми навчали і навчались, вдосконалюючи програму роботи, власні знання та чимраз більше розуміючи важливість розпочатої справи...

22-23 січня у рамках програми СЖХ «Крок за кроком | Step by step» в Херсоні відбувся семінар-тренінг, учасниками якого стали психологи – соціальні наставники СЖХ, вихователі та педагоги Новокиївської спеціальної школи-інтернату, Дитячого будинку «Радість» та представники Херсонського обласного, міського, Білозерського та Олешківського центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

І незважаючи на негоду за вікном – у ті дні саме захурделило та замело місто снігом, у конференц-залі панувала тепла та душевна атмосфера – адже тут зібралися люди, яким перш за все небайдужа доля дітей – вихованців інтернатів і дитячих будинків Херсонщини.

У розмовах, відкритому спілкуванні, груповій роботі не просто відкривались нові знання – ламались міфи та стереотипи...

На запрошення СЖХ ведучим тренінгу став Олександр Мітьков (м. Дніпро) – тренер, фасилітатор, експерт з підтримки діалогу проектів ОБСЄ в соціальних конфліктах, тренер-експерт ПРООН з розвитку соціальної згуртованості, координатор проекту «Співробітництво адміністрацій та громадських організацій в сфері надання соціальних послуг» у Дніпропетровській області.

Учасникам тренінгу пан Олександр, зокрема, презентував програму індивідуального наставництва, розроблену ГО «Одна надія» та впроваджену в Дніпропетровській та Київській областях у 2012-2013 році. Наразі програма не втілюється.

Саме завдяки таланту фасилітатора нашій групі за два дні плідної роботи, спілкування та взаємодії вдалося отримати відповіді на важливі питання та пройти своєрідний шлях пізнання: від азів наставництва – визначення цілей, мети та завдань такого спілкування з дітьми до глибокого розуміння того, наскільки серйозною та унікальною є наша робота.

Адже такий напрям, як групове наставництво досі в Україні ще не був розроблений та впроваджений. А окрім того, Спілці жінок Херсонщини вдалося згуртувати в єдину команду десять кращих практичних психологів міста, які не лише своєю роботою охоплюють дітей усіх вікових груп, але й проводять тренінги для персоналу інституційних закладів проти емоційного вигоряння.

Спілка жінок Херсонщини

Фото: Наталія Тіманова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон