На Херсонщині громада і райрада так і не порозумілися

На Херсонщині молоді ОТГ та районні органи місцевого самоврядування ніяк не можуть знайти спільної мови щодо розподілу прав на комунальне майно.

Перший такий конфлікт спалахнув у Каховському районі, де чиновникам і лідерам кількох громад важко, але таки вдалося порозумітися і дійти взаємної згоди (наша газета про нього вже розповідала).

А от в Іванівському районі не вийшло. Тож тепер об'єднана територіальна громада із центром у селищі Іванівка готується позиватися до Іванівської районної ради.

До першої місцевої ОТГ влилося одразу вісім із п'ятнадцяти тутешніх сільрад, тож вона стала господарювати на більшій частині району. Але водночас громаді не хочуть передавати цілу низку об'єктів нерухомості, які розміщуються безпосередньо в районному центрі і які будувалися коштом місцевих платників податків. От і виникло протистояння.

Факт

До складу Іванівської ОТГ увійшло сімнадцять сіл і селище зі статусом райцентру. Населення об'єднаної громади становить 11701 особу. Власні доходи місцевого бюджету на цей рік визначено в сумі 72 мільйони 76 тисяч гривень.

— Районна рада охоче «збула» нам дитсадки, школи, бібліотеку, медичні заклади — всі бюджетні установи, утримання яких потребує чималих коштів і не дає прибутків. Але з відповідного рішення сесії загадковим чином зникли навчально-виробничий комбінат, готель, гаражний комплекс, Будинок побуту.

Тут є орендарі, котрі розраховуються за використання площ «живими» грішми, хоча до скарбнички громади з їх платежів не надходить геть нічого. А гроші були б дуже потрібні громаді на «соціалку», — зазначила в бесіді із власкором «Голосу України» секретар Іванівської ОТГ Вікторія Щастлива. — Крім того, гаражі знадобляться під пасажирські автобуси, що обслуговуватимуть рейси між селами об'єднаної громади. Але передачу нерухомості затягують без пояснення причин.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон