У Херсоні вшанують поета

В суботу, 20 січня, начальник Управління культури Департаменту культури, туризму та курортів ХОДА Світлана Думинська анонсувала заходина честь поета та громадського діяча Миколи Чернявського, який досить велику частину життя прожив в Херсоні:

«Я хочу вам сказати, що про Миколу Чернявського ми вже зараз готуємо книгу. Це буде нова книга, над якою працює Василь Степанович Загороднюк. Протягом тижня ми будемо робити низку заходів, які розпочнуться 23 червня, в день, коли Миколу Чернявського було реабілітовано.

Розпочнуться вони в Народному домі, далі буде екскурсія по вулиці Перекопській, де жив Микола Чернявський, куди до нього приїжджали письменники. Це буде величезна подія, і ви зможете долучитися до історії!», - пообіцяла Світлана Думінська.

Треба сказати, що Микола Чернявський – це видатна постать в історії Херсонщини. До нашого міста поет переїхав в 1903 році і служив тут на посаді завідувача відділом народної освіти в Губернському земстві.

У 1905 році Чернявський підготував і видав альманахи «З потоку життя», «Перша ластівка», пізніше побачили світ його власні збірки віршів «Донецькі сонети», «Зорі».

Микола Чернявський брав активну участь в діяльності Херсонської української громади, яку очолював А. М. Грабенко, а також став одним із засновників української автокефальної церкви в Херсоні.

На жаль, у жовтні 1937 року Чернявського заарештували, а в січні 1938 року розстріляли...

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон