Чи готові медзаклади Горностаївщини до реформи

В Україні розпочато медичну реформу: закон про медреформу підписав Президент, Уряд ухвалив ключові документи.

З 1 січня 2018 року комунальні заклади первинної допомоги мають приступити до їх виконання – тобто, до впровадження заходів, що дозволять підвищити рівень доступності та якості надання медичної допомоги населенню. Перший крок до цього зробили і в Горностаївському районі.

Задля забезпечення процесу реформування сільських сімейних амбулаторій Костянтинівська об'єднана громада наприкінці минулого року придбала для Червонополянської амбулаторії автоматизоване робоче місце лікаря - комп'ютер із медичною інформаційною системою.

Минулого тижня в Горностаївському Центрі ПМСД представники кампанії, що забезпечують комп'ютерізацію та роботу електронної системи охорони здоров'я, провели семінар-презентацію для сімейних лікарів та медичних сестер сімейних лікарських амбулаторій району.

Протягом півторагодинної презентації медичні працівники спостерігали практичне впровадження реформи надання медичних послуг, знайомилися з інформаційною системою, яка дозволить автоматизувати ведення і використання електронних амбулаторних карток; підготовку медичної статистичної звітності; підписати з пацієнтами Декларації про вибір лікаря первинної допомоги; забезпечити умови для рівномірного завантаження фахівців; підвищити інтенсивність і раціональність завантаження персоналу та інше.

Медикам цікаво було дізнатися, як за допомогою електронної амбулаторної картки можна повністю автоматизувати щоденну роботу лікарів, а медичній установі – позбавитися від нескінчених полиць з амбулаторними картками пацієнтів, пошуку та заповнення необхідних документів. Познайомилися учасники семінару і з електронною амбулаторною карткою, та тим, як внести дані про пацієнта і стан його здоров'я на підставі проведених лікарняних оглядів, лабораторних та інших досліджень.

І як результат: використовувати інформаційну систему централізовано та зберігати дані пацієнта - що дасть можливість дивитися інформацію про його хворобу іншим спеціалістам без передачі між ними амбулаторної картки.

Це в районі, як уже було сказано, лише перший маленький крок до тієї об'ємної роботи, що її мають провести спільно органи влади та заклади медицини за програмою реформування медичних закладів. Адже із семи сімейних амбулаторій району наразі лише один має електронне робоче місце лікаря.

Щоправда, сільська рада Костянтинівської ОТГ уже передбачила кошти на придбання комп'ютерної системи і для Костянтинівської сільської сімейної лікарської амбулаторії. А заступник селищного голови Любимівської ОТГ (який, до речі, відгукнувся на запрошення і був присутній на згаданому семінарі) запевнив, що їхня селищна рада дає гарантійний лист на оплату, встановлення та обслуговування робочого місця лікаря Каїрської сімейної амбулаторії.

Залишалося невизначеним, чи будуть забезпечені комп'ютеризацією та підключенням до електронної системи охорони здоров'я сімейні амбулаторії Горностаївської об'єднаної територіальної громади. Тому ми звернулися до селищного голови Дмитра Ляхна, щоб дізнатися, як розв'язуватимуть це нагальне питання. Адже за вимогами реформи, усі амбулаторії мають бути обладнані комп'ютерами із медичною інформаційною системою, котра дозволяє формувати єдину базу даних та координувати дії з колегами.

Дмитро Валерійович повідомив, що сімейні амбулаторії та ФАПи ще не передані до комунальної власності об'єднаних громад. Але є домовленість з Горностаївською районною радою, і комп'ютерне обладнання буде придбано, коли будуть визначені в бюджеті вільні залишки за підсумками року. Селищна рада також не залишиться осторонь цього питання.

Голова районної ради Сергій Карпеченко підтвердив, що з вільних залишків районного бюджету передбачається виділення коштів на первинну ланку медицини для забезпечення сімейних лікарів обладнанням медичної електронної системи: закуплять комп'ютери та необхідне обладнання для телеметрії – оперативної передачі результатів.

Вільні залишки визначать в лютому нинішнього року. І додав, що насамперед в районі потрібно розв'язати проблему доступу до Інтернету, бо електронна система не працюватиме за нинішніх умов роботи мережі. Адже у тій же Червоній Поляні, яка вже отримала комп'ютерне обладнання, та й в інших селах, поганий доступ до Інтернету. Наразі вже напрацьовані зв'язки з кампанією, яка налагоджує в районі лінію швидкісного доступу до мережі Інтернет – тож це першочергове завдання також буде розв'язано.

Стосовно того, що в районі поганий доступ до Інтернету, пересвідчилися й під час згаданого семінару-презентації: зв'язок то з'являвся, то зникав - навіть викликали майстра, щоб налагодив Інтернет.

Насамкінець, не завадить нагадати – півроку дається для повної підготовки медзакладів до роботи по новому. Після забезпечення первинних закладів медицини комп'ютерним обладнанням та підключення до системи охорони здоров'я, лікарі повинні отримати електронні цифрові підписи.

Формування бази даних стосовно підписання з пацієнтами Декларацій про вибір лікаря первинної допомоги має розпочатися з 1 квітня нинішнього року. До того, підписання Декларацій відбувається в пілотному режимі, а за цей час лікарі повинні навчитися користуватися функціоналом медичної інформаційної системи.

Надалі медзакладам потрібно укласти договір з Національною службою здоров'я України щоб отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Тож часу не так уже й багато - та й січень спливає...

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон